Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Božične jaslice bodo sklenile najboljše leto v zgodovini Postojnske jame

V družbi Postojnska jama si bodo leto 2017 zapomnili kot najboljše leto v zgodovini jame, tako po obisku kot po finančnih rezultatih.  Leto bodo sklenili s skoraj 25 milijoni evrov prihodkov, in 6,5 milijona evrov dobička. »Uspeh bomo razdelili tudi med zaposlene, ki bodo prejeli 1000 evrov nagrade za uspešnost,« je na tradicionalni predbožični novinarski konferenci  dejal predsednik  Upravnega odbora Postojnske jame d. d. Marjan Batagelj.

Po njegovih besedah se je za petino povečalo tudi število obiskovalcev in doseglo rekordno raven, rekorden bo tudi obisk živih jaslic, saj pričakujejo, da si bo jaslice ogledalo okoli 17 000 ljudi.

»Izredno ponosni smo na visoko dodano vrednost na zaposlenega,« je poudaril  Batagelj in dodal, da so praktično popolnoma nezadolženo podjetje, ki v zadnjih šestih letih beleži konstantno rast prihodkov.

Po Batageljevih besedah je Postojnsko jamo letos obiskalo rekordnih 1,2 milijona obiskovalcev, nekoliko pa se je spremenila njihova struktura.  Na prvem mestu so še vedno Italijani, na drugem pa Nemci, ki so s tega mesta izrinili Korejce. »Varnost Evrope kaže, da bo notranjega  turizma v Evropi vse več,« je dejal Batagelj, ki pa pogreša lastne letalske linije.

  1. žive jaslice v Postojnski jami

Postojnska jama je medijem predstavila letošnje – že 28. žive jaslice v Postojnski jami. S predajo stare palice Jožefu – ta se prenaša iz leta v leto, jih je Marjan  Batagelj simbolično odprl. Predstave živih jaslic bodo javnosti na ogled od 25. do 30. decembra. Postojnske žive jaslice so bile prve žive jaslice v Sloveniji, izhajajo pa iz zgodovine saj je Frančišek Asiški postavil prve jaslice leta 1223 prav v votlini. Tradicija živih jaslic, široko in bogato sodelovanje z umetniki in lokalno skupnostjo ter zgodovinska dejstva, dajejo jamskim živim jaslicam dodatno težo.

2100 barvnih luči bo razsvetljevalo 5 kilometrsko podzemno pot, po kateri se obiskovalec poda v doživetje biblijske zgodbe, saj je ta uprizorjena v 16 prizorih ob turistični poti. Na vsakodnevnih predstavah sodeluje do 150 nastopajočih. Letošnje predstave bodo ponudile tri vrhunske glasbene točke, na katerih bo Postojnska jama gostila tudi pevsko divo Ireno Yebuah Tiran in legendarnega Ota Pestnerja.  K sodelovanju so organizatorji znova povabili tudi dolgoletno režiserko jaslic – Gabrijelo Brovč, ki že 24 let sodeluje pri organizaciji jaslic in magično gledališče Serpentes, ki skrbi za avdio-vizualne efekte in čarobne, še bogatejše kostume, ki pričarajo pravljičnost predstav in pompoznost.

Posebna sodelovanja z umetniki 

Mednarodno priznana umetnica Ejti Štih je za Postojnsko jamo pripravila posebno razstavo instalacij z naslovom Jaslice sveta, ki upodablja različne običaje, praznovanja in obeleževanje božiča z vseh celin. Jaslice sveta so pripotovale iz daljne Bolivije, kjer Ejti Štih živi in deluje. Ta se je med tiskovno konferenco predsednika uprave Postojnske jame, d.d.  javila v živo in prenesla svoje sporočilo obiskovalcem Postojnske jame:  “Jezus se rodi vsako leto, vsak božič verniki obnovijo svojo vero. Jezusovo rojstvo naj prinaša veselje, saj se je rodilo še eno dete v ta svet, ki je velik in pisan. Moje jaslice, ki prihajajo iz latinsko ameriškega sonca v temo Postojnske jame, prinašajo  luč upanja za boljši svet za vse.”

Prihodnje leto bo predvsem v znamenju velike obletnice – minilo bo namreč 200 let od odkritja notranjih delov Postojnske jame. Temelje modernega turizma je leta 1818 postavil domačin Luka Čeč, ki je odkril do tedaj neznane rove in dvorane. Že leto pozneje je bila jama pripravljena na visoki obisk. 17. avgusta 1819 si je Postojnsko jamo namreč ogledal takratni prestolonaslednik Ferdinand I. in tako postal prvi uradni obiskovalec.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Postojnska jama, B. M. K.

Razkošnejši kostumi so ena od letošnjih novosti

Zaključni prizor veličastne predstave v Koncertni dvorani

                           Sveti trije kralji, ki spremljajo prizor rojstva

                            Marija in Jožef v osrednjem prizoru

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja