Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Buje: nov vodovod za 58 prebivalcev

Ob cerkvi na Bujah, pri hidrantu, so se včeraj številni domačini, predstavniki izvajalskih podjetij in podjetja Kovod, občinski svetniki ter župan Robert Smrdelj udeležili slovesne otvoritve vodovoda, prvega odseka vodovoda, ki je že v uporabi in je bil zgrajen v sklopu projekta oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice.

Predsednica vaške skupnosti Buje Dragica Tomažič se je v imenu domačinov zahvalila izvajalcem in Občini Pivka oziroma županu Robertu Smrdelju za novo pridobitev, javni vodovod, ki je nadomestil dosedanjega lokalnega, obenem pa je opisala tudi zanimivo zgodbo graditve tega vodovoda.

Tudi župan Robert Smrdelj se je zahvalil izvajalcem del in vaščanom za to, da je delo potekalo usklajeno in tekoče. Predstavil je naložbo in izrazil veselje nad tem, da so Buje kot ena izmed zadnjih vasi, ki še niso bile priključene na javni vodovod, tega končno dočakale. Spregovoril je tudi o pomenu čiste pitne vode in varne oskrbe z njo ter na dejstvo, da se pomena nekaterih »samoumevnih« dobrin, kot je na primer pitna voda, zavemo šele, ko te dobrine zmanjka.

Na prireditvi so nastopili člani suhorske folklorne skupine Nej druje ter otroci iz Buj: Ana s pesmico, Mitja na klaviaturah, Andraž na trobento, Benjamin in Martin s harmoniko, Jan in Urban pa s skečem.

“Da bi voda lepo tekla po vodovodnem omrežju in da bi jo dovolj padlo tudi z neba”, kot se je izrazila povezovalka programa Veronika Morelj, pa je nov bujski vodovod, ki sta ga s simbolično odprla Dragica Tomažič in župan Robert Smrdelj (na naslovni sliki), blagoslovil košanski župnik Zdenko Štrukelj.

Bujski vodovod je, kot smo že omenili, del projekta, v katerem sodelujeta občini Postojna in Pivka, vrednega skupaj skoraj 30 milijonov evrov brez DDV. Na Postojnskem so do zdaj opravili več kot polovico vseh načrtovanih del, na območju občine Pivka pa je od skupne dolžine 24 kilometrov cevovodov ta trenutek dokončanih že 21 kilometrov te infrastrukture. Odsek Čepno – Buje II. in III. faza pa že ima uporabno dovoljenje. Z izgradnjo vseh treh faz je oskrbo s pitno vodo dobilo 58 prebivalcev.

V zaključnih fazah je tudi graditev novih objektov. Na vodarni Malni, ki bo deležna prenove in nadgradnje tako zunanjosti kot notranje opreme in tehnologije, dela ta trenutek pospešeno potekajo. Dela na vodarni Korotan so v zaključni fazi, v začetku junija 2017 je predviden tudi pričetek poskusnega obratovanja vodarne.

Vir: pivka.si

 

 

 

 

Ne spreglejte

Kocke štirje letni časi v Notranjskem regijskem parku

Jekleni količki v Rešetu ob Cerkniškem jezeru so dolgo samevali, pred dnevi pa so dobili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja