Obvestilo

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – članskega Univerzitetnega zbora DerChor iz Berna in z njim na treh koncertih izvedel veliki vokalno- instrumentalni projekt imenovan V NOČI – IN THE NIGHT – NACHTS.

Dva koncerta v Bernu in zadnji v Zürichu so bili razprodani, publika pa izjemno navdušena nad izvedbo.

 Glasbeni program nas je popeljal na popotovanje skozi noč, ki nas je nazadnje pripeljala do luči in upanja. V programu smo slišali tudi Mendelssohnovo kantato »Die erste Walpurgisnacht« za soliste, zbor in orkester, ki jo je komaj dvaindvajsetletni skladatelj uglasbil na besedilo istoimenske balade Johanna Wolfganga von Goetheja. Tehnično zahtevno, 36 minutno delo predstavlja zajeten glasbeni zalogaj, po kakršnih sicer posegajo profesionalni zbori in orkestri in je pri nas zelo redko izvajano.

V noči z tridesetega aprila na prvi maj so marsikje po Sloveniji zagoreli kresovi. Redko kdo ve, da gre v bistvu za starodaven nemški običaj. Izhaja namreč še iz časov poganske nordijske mitologije in je že takrat vseboval petje, ples in kurjenje kresov. Po vzponu krščanstva so v Severni in Srednji Evropi na ta večer začeli praznovati god svete Valpurge, zdravnice in misijonarke na današnjem Bavarskem. Prvega maja leta 870 so njene relikvije prenesli v Eichstätt, ki je kmalu postal eno izmed popularnejših romarskih središč. Tradicija pravi, da sv. Valpurga zdravi kugo, steklino in oslovski kašelj, pa tudi preganja čarovnijo. Od takrat naprej so kresovi dobili nov pomen, odganjali so čarovnice in zle duhove.

Poleg omenjene skladbe so izzvenela tudi dela skladateljev Josepha Rheinberberja, Roberta Schumanna in Erica Whitacra in nazadnje tudi Antona Foersterja z izvedbo skladbe Večerni ave.

Simfonični orkester Cantabile je pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika že leta 2017 sodeloval s švicarskim zborovodjem Ruedijem Kämpfom in mešanim pevskim zborom DerCHOR, pri letošnjem prokjektu pa so se švicarskim pevcem pridružili tudi izjemni mladi slovenski pevski solisti: Mezzo-sopranistka Ana Plahutnik, tenorist Žiga Lakner in baritonist Peter Grdadolnik.  

Ponovitev projekta v Sloveniji

 Projekt se ponavlja v Sloveniji v soboto, 18. maja v Slovenski Filharmoniji v Ljubljani ter v nedeljo, 19. maja v športni dvorani Logatec.

Preko 160 nastopajočih obljublja vokalno-instrumentalni koncert velikih razsežnosti, ki je povezal Slovenijo in Švico. Projekt poteka v sodelovanju z Uradom RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in društvom Kulturni most Švica – Slovenija.

Vir: Simfonični orkester Cantabile

Foto: Valter Leban

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja