Obvestilo

Častni občan Cerknice je postal Miroslav Levar, med nagrajenci tudi naš fotograf Tine Šubic

V luči občinskega praznika do v cerkniškem hramu kulture na sinočnji slavnostni seji občinskega sveta podelili priznanja Občine Cerknica za leto 2023. Častni občan je postal Miroslav Levar, posebno priznanje Občine Cerknica pa je prejelo Jamarsko društvo Rakek.

Preplet kulturnega programa z rdečo nitjo letnih časov, predstavljenih skozi glasbo, ples in vrhunske fotografije Ljuba Vukeliča in Valentina Šubica, je podelitvi občinskih priznanj dodal umetniško noto. Podeljeni so bili bronasti, srebri in zlati taborski znak in priznanje 12. junij, naziv častni občan Občine Cerknica pa je bil podeljen Miroslavu Levarju, gospodarstveniku, ustanovitelju uspešnega podjetja Elgoline in nekdanjemu županu. »Pri reševanju težav je bil vedno povezovalen in konstruktiven. Miroslav Levar je v letih delovanja v Občini Cerknica pokazal izjemno sposobnost in osebno predanost uresničitvi svojih idej in načrtov, da svojim sodelavcem in občanom omogoči boljše življenje,« je med drugim zapisano v utemeljitvi.

Bronasti taborski znak so prejeli Mara Turk in Vlasta Kebe, dolgoletni članici organizacije Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Cerknica-Loška dolina-Bloke, in Varuhi dvoživk Cerkniško jezero »Cuprnške žabe«, ki dvoživkam pomagajo pri prečkanju zelo prometne regionalne ceste oz.pri delitvi s Slivnice na mrestišča na Cerkniškem polju, saj bi brez pomoči uspelo preživeti le peščici. V neformalni skupini Varuhi dvoživk Cerkniško jezero »Cuprniške žabe« je prostovoljcev iz leta v leto več, akcijo pa so prostorsko razširili tudi na vzhodno obrobje Cerkniškega jezera

Srebrni taborski znak so prejeli Vaška skupnost Selšček, vas na Menišiji, ki svojo prepoznavnost gradi na rojaku Maksimu Gaspariju, Valentin Šubic, po domače. Tine, ki se v naravo nikoli ne poda brez fotografskega aparata. In umetniški fotografiji pa Tine v veliki meri ob bok postavlja tudi dokumentarno. Na nagrajenca smo še posebej ponosni v uredništvu regijskega spletnega portala Novice z Notranjske, saj tudi za nas vestno beleži praktično vse dogodke v cerkniški občini. Prejemnik srebrnega taborskega znaka je tudi Izak Hribar Meden, ki že več kot desetletje skrbi za rekreativni in tekmovalni šport na Cerkniškem. Tekmovalne in trenerske izkušnje ter znanje, pridobljeno na Fakulteti za šport, uspešno prenaša na udeležence športnih dogodkov in vadb.

Najžlahtnejši, zlati taborski znak je šel v roke Maksimiljanu Turšiču, ki je na različnih položajih v Občini cerknica s svojim prizadevanjem  veliko pripomogel k ohranitvi upravnih služb, posledično tudi k ohranitvi delovnih mest. Je eden od ustanoviteljev in prvi predsednik Društva ljubiteljev gradu Snežnik, v okviru katerega je aktivno sodeloval z Ministrstvom RS za kulturo pri večletnem projektu sanacije in obnove gradu, ki se je zaključila leta 2008. Še vedno je član društva, ki mu je predsedoval kar 17 let. Je tudi član Turističnega društva Menišija in Društva biodinamikov Notranjska. Kot član Lokostrelskega društva Sovica se s tradicionalnim lokom redno udeležuje turnirjev in tekmovanj po Sloveniji. Je letošnji državni prvak v članski konkurenci s tradicionalnim lokom. Je tudi aktiven član Piparskega društva Slovenije.

Prejemnik zlatega taborskega znaka je tudi Matjaž Knap, ki mu zaradi odličnih organizacijskih sposobnosti  že več let uspeva uspešno voditi gasilce v Cerknici s tem, da so kot osrednje društvo Gasilske zveze Cerknica širšega pomena zadolženi še za naloge tehnične pomoči na avtocesti in nekatere druge naloge zaščite in reševanja v Cerknici, Blokah in Loški dolini. Zavzema se za čim boljše pogoje delovanja društva, za dobro opremljenost in pregledno organiziranost, izobraževanje in usposabljanje gasilcev in gasilk vseh skupin, posebno pa še operativnih skupin in mladine.

Priznanje 12. junij je prejela Nada Skuk, ena prvih sodnic v Sloveniji za mažoretno disciplino. Od nekdaj je vedno spodbujala člane, da so se izobraževali in tako postali uspešni trenerji ter sodniki tako v mažoretni kot tudi v twirling disciplini. S somišljenicami je dosegla, da se je v Sloveniji začelo aktivno ukvarjanje s twirling disciplino. Od vsega začetka se je zavzemala, da bi twirling postal športna disciplina in da bi postal olimpijski šport. Sodelovala je s trenerji iz tujine in jih tudi pripeljala v Slovenijo, da so učili športnike novih znanj. Ob tem je širila poznanstva s strokovnjaki, ki so še danes v vrhu svetovne zveze obeh disciplin. Bila je pobudnica ustanoviteljic Mažoretne in twirling zveze Slovenije ter ji kar 20 let uspešno predsedovala. Vedno je bila vpletena v organizacijo vseh državnih tekmovanj. V to dejavnost je vložila veliko svoje neomajne volje, potrpljenja in truda.

Na pobudo župana Občine Cerknica Marka Ruparja je bilo posebno priznanje občine podeljeno Jamarskemu društvu Rakek za uspešno izvedeno reševalno akcijo v Vranjedolski jami nad Dolenjo vasjo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja