Obvestilo

Cerknica: predlog proračuna prestal prvo obravnavo

Občinski svet Občine Cerknica je na novembrski seji v prvi obravnavi potrdil proračun za leto 2018. Na občinski upravi načrtujejo, da se bo v proračun steklo za slabih 13.037.000 evrov prihodkov, medtem ko bo odhodkov za dobrih 13.205.000 evrov. Primanjkljaj naj bi nadomestili s presežki prihodkov nad odhodki iz preteklih let. Na cerkniški občini tako večjega zadolževanja v prihodnjem letu ne načrtujejo.

Štiri glavne projekte Občine Cerknica v prihodnjem letu predstavljajo dokončanje športne dvorane Rakek, ureditev Ljubljanske ceste na Rakeku, gradnja krožišča v Žajfnici in ureditev pločnika, javne razsvetljave, vodovodne in komunalne infrastrukture ob glavni cesti od begunjske osnovne šole do Selščka. Občina bo pri projektu krožišča v Žajfnici in investiciji v Begunjah nastopala kot soinvestitor. Projekta bo vodila skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo. Župan je poudaril nujnost sprejetja proračuna in nadaljevanja s postopki, saj bi lahko v primeru zavlačevanja te pomembne projekte, ki jih z državo občina usklajuje že leta, izgubili, kar pa bi bila velika škoda za občino.

Pri sprejemanju proračuna se je znova pokazalo, kako različne poglede imajo svetniške skupine na prioritetne investicije – nekateri bi več denarja namenjali investicijam v infrastrukturo, drugi bi vlagali v kmetijstvo, spet tretji v družbene dejavnosti.  Je pa županu vendarle uspelo prepričati svetnike, da so z devetimi glasovi za in petimi proti glasovali za sprejetje predlaganega proračuna v prvi obravnavi. In to kljub očitkom, da so proračunske postavke v nekaterih delih slabo definirane. Župan je svetnikom sicer obljubil, da bodo do druge obravnave posamezna usklajevanja še možna.

Na seji je občinski svet potrdil preimenovanje rakovške enota Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica. Enota na Rakeku se bo poimenovala po pisatelju Ivanu Matičiču, ki se je 1887 rodil v Ivanjem Selu.

Center za socialno delo Cerknica, ki izvaja storitev pomoči na domu za Občino Cerknica, pa je občinskemu svetu predlagal uskladitev cen. Tako bodo cene storitev v primerjavi z doslej veljavno ceno med delavniki višje za 0,18 odstotkov. Kot so zagotovili na občini bodo uporabniki povišanje cene občutili minimalno, saj bo cerkniška občina iz proračuna subvencionirala storitev pomoči družini na domu v višini 76 odstotkov.

Maruša Opeka

 

Ne spreglejte

Vabljeni na klepet s kresnikovim nagrajencem

V knjižnici v Starem trgu se v petek, 22. oktobra, ob 19.00 obeta zanimiv literarni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja