Obvestilo

Cerknica: žaganje babe – začetek pustnih norčij

Slep je kdor se s pustom ukvarja,

še Butalc mu osle kaže,

pivcu zmirej kelnar laže

pustar žvi in umrl bo brez dnarja.

 

Tako so na pustne note cerkniški »pustno misleči ljudje« ubrali Prešernovo pesnitev in z žaganjem babe začeli za mnoge najlepši čas v letu, čas pustnih norčij.

Butalci prevzamejo oblast

Slavnostna otvoritev pustnih prireditev se je začela  s prevzemom oblasti. »Danes je praznik. Kulturni in Butalski. Vse naenkrat.  Ampak pojdimo po vrsti. Tukaj smo, da stvari spet postavimo na svoje mesto. Čas je, da se Cerknica spet spremeni v Butale. Coprnice so prinesle pustni prapor. Znak, da gre zdaj zares! Pustni teden v Cerknici se začenja! Danes bo že vse veselo. Ko prevzamemo oblast, sledi nastop harmonikarskega orkestra Vilija Marinška, pa plesalci in plesalke plesne skupine Evora bodo plesali, pa skupina Jelen bo igrala, plesna skupina Frajle bo pa plesala. In pustne legende Christine bodo špilali…. Pusten četrtek je, tadebeli četrtek. Prazničen dan,« je bilo povedano v slavnostnem nagovoru.

Žaganje butalske babe

Župan občine Cerknica je zatem predal lento županu Butalskemu in nagovoril množico prisotnih.  »Dragi moji, dobrodošli v Butalah, dobrodošli v mestu pravljic. Oblast je že naša, za en cel teden!« pa je dejal župan Butalski. »Ampak da se prazniki lahko zares začnejo moramo prežagati še babo! Našo, butalsko, leseno. Vse je že pripravljeno.«

TV Čohovo in zabava ob glasbi

Danes bo v Kulturnem domu ob 17. in 19. uri na predogled uradni butalski program TV ČOHOVO s ponovitvijo v torek, ob 19.00, na istem kanalu. Danes zvečer pa v šotoru,  zabava z skupino Vzrock in Miranom Rudanom in InDesign.

Šola letenja za čebele in otroška maškarada

V soboto dopoldne, ob 10. uri v Kulturnem domu ČEBELETALIŠČE –šola letenja za čebele, coprnice in zmajke, ob 15. uri v športni dvorani pa otroška maškarada z Vilo Ekseno s superjunaki pa Trkajem in repki. Zvečer pa spet v šotoru, zabava z skupino Tequila in Ines Erbus.

Nedeljski veliki pustni karneval

»V nedeljo, na naš največji premakljiv državni praznik, pa veliki pustni karneval po ulicah Cerknice, pardon – Butal! Čebelji zlet – točno okoli 12.32 – z vsemi tradicionalnimi maskami našega pusta in številnimi gostujočimi skupinami. Vse bo tukaj! Vse! Še dež pravijo. Ampak ne se bat! Če bo dež bomo pa tukaj pod streho. Pa Avseniki bodo igrali – v vsakem vremenu. Lušno bo!« sporočajo pustarji.

V sredo slovo od pusta

V Cerknici bodo pusta pokopali v sredo, na pepelnico, na Valentinovo, točno ob štirih popoldne, ko bo žalni sprevod krenil od Žajfnice do mosta.

Pustno društvo /  Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja