Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Cerknici zavladali Butalci

Na debeli četrtek, na »god debelih ljudi«, se je začel pustni čas. Miza se mora na ta dan po izročilu šibiti od mastnih in nasitnih jedi. V Cerknici pa so ob žaganju babe oblast prevzeli Butalci. Vrhunec obilja prireditev, ki jih tradicionalna pripravlja cerkniško Pustno društvo, bo nedeljski pustni karneval s povorko pustnih likov s coprnico Uršulo na čelu.

Žaganje babe

»O izjemnem pomenu cerkniškega pustovanja nam veliko pove odločitev slovenskega košarkarskega dragulja Luke Dončiča, da bo okroglih dvajset let dopolnil prav na dan, ko bomo v Cerknici Butalci prežagali babo, prevzeli oblast in začeli s pustnim rajanjem,« so zapisali na spletni strani Pustnega društva v Cerknici, kjer so v četrtek pred Kulturnim domom prežagali babo, Butalci pa so »revolucionarno« prevzeli oblast. S tem dejanjem so slovesno odprli pustne prireditve, oba župana pa sta si izmenjala oblast.

Žagana baba sicer ni čisto prava baba, temveč lesen hlod, čisto pravo pa je žaganje. »Na ta način simbolično odžagamo, kar je odžagati treba in skočimo iz dopustnega v pustni čas. To je čas, ko nam nič več ne manjka do pusta, a si vseeno vzamemo nekaj dopusta,« pravijo v Pustnem društvu.  Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske s tem dejanjem začnejo rajanje, Cerknica pa se za teden dni spremeni v Butale.

TV Čohovo

Na pustni petek je začel oddajati uradni butalski TV program, »na katerem najdete vse, razen tistega, česar ne. Kaj se dogaja, kaj se ne dogaja, pa bi se moralo, kaj se je dogajalo in seveda, kaj se bo dogajalo – vse to in še več skozi butalske oči,« sporočajo iz Pustnega društva. Glasba, novice, šport, kultura, letna dezinformativna oddaja Butalnik in seveda tradicionalni govor Župana Butalskega – vse to in še več ponuja TV Čohovo.

Tradicionaln petkovo večerno pustno zabavo v šotoru pri Žajfn’ci sta tokrat popestrili skupini  Pop design in Mambo Kings. »In počasi se cel pust premika tja, od koder se je že v pamtiveku pričenjal pustni pogrebni sprevod,« beremo na spletni strani Pustnega društva.

Otroška maškarada

Sobotno popoldne je namenjeno največji otroški maškaradi s coprnicami, butalci, animatorji in glasbenimi gosti v cerkniški športni dvorani. Letos najmlajše zabavajo Sten Viler, Damjana Golavšek, mažorete MaCe, Butalci, žabe in Lojz Pustni. Zvečer pa pridejo na svoj račun tudi odrasli, kajti, kot poudarjajo v Pustnem društvu, butalske družine se morajo zabavati celostno.

Veliki pustni karneval

Točno okoli 12.32 pa se v nedeljo na ulicah Cerknice začenja z vsemi priljubljenimi liki, velikimi figurami in gostujočimi maskami. Po karnevalu sledi rajanje v središču Butal z glasbenimi gosti, skupinama Jelen in Modrijani.

Sklepno dejanje cerkniškega pustovanja  bo pokop pusta na pepelnično sredo, »najstarejšo premikajočo pustno ulično predstavo na Slovenskem z ognjeno-mokrim koncem.«

Pustno društvo/Uredništvo NzN

Foto: Ljubo Vukelič / Občina Cerknica

Ne spreglejte

V Pivki se obeta oživitev degradiranega območja bivšega Javorja

Konec marca je podjetje Tourne mobil d.o.o. z Vrhnike, ki ima vzpostavljeno proizvodnjo avtodomov v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja