Obvestilo
Cerkniško jezero in Slivnica, Foto: Miha Gornik
Cerkniško jezero in Slivnica, Foto: Miha Gornik

Cerkniško jezero trenutno največje slovensko jezero

Obilne padavine in taljenja snega v drugi polovici decembra na območju Notranjskega krasa so povzročili širšo ojezeritev Cerkniškega jezera od običajne.  Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje, z obsegom 21,5 kvadratnega kilometra tako trenutno velja za največje jezero v Sloveniji, drugo po velikosti pa je Planinsko jezero.

Bohinjsko jezero, ki s svojimi 3,3 km običajno velja za največjega, je v primerjavi s Cerkniškim, vsaj z njegovo velikostjo pred nekaj dnevi, pravi malček.

V Sloveniji imamo precej naravnih in tudi umetnih jezer, svetovna zanimivost pa so presihajoča kraška jezera. Eno od teh je tudi Cerkniško jezero, ki velja za naravni kraški pojav.

Po besedah Janeza Polajnarja z oddelka za hidrologijo pri ARSO, je bila najvišja višina Cerkniškega jezera je bila izmerjena novembra 2000, in sicer so na vodomerni postaji Stržen Dolenje jezero namerili 654 centimetrov. Takrat je površina jezera znašala okoli 25 kvadratnih kilometrov, gladina jezera pa je bila za poldrugi meter višja od sedanje.

Trenutno drugo največje jezero je sodeč po sredinem satelitskem posnetku Planinsko jezero. Tudi to je presihajoče kraško jezero, ki je s kraškim podzemnim tokom povezano tudi s Cerkniškim jezerom. Eno večjih ojezeritev Planinskega polja so na agenciji za okolje beležili februarja 2014, ko je voda za več dni poplavila del naselij Planina in Laze.

24 ur/STA/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Z mislijo na prihodnost v Logatcu širijo mrežo polnilnih postaj

Z mislijo na prihodnost širimo mrežo polnilnih postaj Občina Logatec je skupaj s predstavniki Elektra …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja