Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Danes start Ultra kolesarske dirke okoli Slovenije

Po enoletnem premoru se znameniti DOS, ultra kolesarska dirka okoli Slovenije, vrača v svoji jubilejni, deseti izdaji. Start je danes ob 19.00 v Postojni, podrobnosti pa so organizatorji predstavili na včerajšnji novinarski konferenci.

Postojna – Ko so se že bali, da bo dirka za vselej pokopana, se organizatorji, ŠD Notranj’c, vnovične oživitve z novo ekipo in ambicioznimi cilji veselijo. »To je dirka cele Evrope, tekmovalci se radi vračajo, tudi zaradi raznolike pokrajine,« je med drugim poudaril direktor dirke Dejan Gorenc, ki izpostavlja moralno podporo Evropskega parlamenta.

DOS Extreme 2017 naj bi kolesarji prevozili v enem delu, oz. s čim manj počitka. »Predvidevamo, da bo zmagovalec za naporno progo potreboval okoli 40 ur neprekinjene vožnje,« pravi Gorenc. Po njegovih besedah bodo letos posebno veliko pozornost namenili varnosti tekmovalcev, vsak izmed njih ima sledilno napravo – izdelek slovenskega podjetja – in je 24 ur na dan pod nadzorom organizatorjev.

Športni spektakel se bo pričel danes s startom prvega tekmovalca ob 19.00, ko bomo na Titovem trgu pred hotelom Kras na velikem odru pozdravili 47 prijavljenih tekmovalcev iz enajstih evropskih držav. Odpravili se bodo na 1.213 kilometrov dolgo pot, ki jo bodo sklenili v nedeljo, 14. maja, prav tako v Postojni. Letošnji favorit je ponovno svetovni prvak Marko Baloh, vendar so mu tesno za petami tudi nekateri drugi evropski tekmovalci. Po Gorenčevih besedah je letos precej novincev, kar pomeni, da na DOS očitno prihaja podmladek.

V letošnjem letu dirka poteka pod visokim pokroviteljstvom Evropskega parlamenta. Po besedah Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta, je dirka odlična priložnost za poglobitev dobrih sosedskih odnosov in za proslavitev raznolikosti, medkulturnega dialoga ter občutka evropske pripadnosti in povezanosti. Na odru slovesne otvoritve se bo pridružil predstavnik Evropskega parlamenta, evropski poslanec Igor Šoltes, tekmovalce pa bosta pozdravila tudi alpinist Viki Grošelj in postojnski župan Igor Marentič, ki obljublja, da se bo tudi sam na pot do prve časovne postaje v Kopru podal s kolesom kot predtekmovalec.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja