Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Desa Muck gostja Maistrovega večera

Pod okriljem Notranjskega domoljubnega društva general Maister in Občine Cerknica je včeraj potekal Maistrov večer, na katerem je Bogdan Urbar gostil priznano slovensko pisateljico, publicistko, igralko, televizijsko voditeljico, scenaristko in dramatičarko Deso Muck, ki tudi tokrat obiskovalcev ni pustila ravnodušnih.

Med občinstvom je bilo tudi veliko mladih, ki so vsa osnovnošolska leta brali bralno značko in si s tem prislužili naziv Zlati bralec/bralka. Muckova jim je skupaj s predsednikom Notranjskega domoljubnega društva Srečkom Vrhovnikom podelila priznanja.

Tudi za Muckovo je bogata kariera, ki jo je kronala s številnimi nagradami. Je najbolj brana slovenska pisateljica in lanskoletna dobitnica Ježkove nagrade, ki jo RTV Slovenija za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti. Je pa sicer glede dogajanja na slovenskih televizijah precej kritična: »Skrbi me, da ne gledamo več avtorskih oddaj. Ko sem sedem let pri nedeljskih večerih sodelovala z Mariem Galuničem, sem si morala vsako nedeljo pripraviti nekaj zabavnega. Sedaj tega ni več. Televizije kupujejo tuje formate. Zakaj si Slovenci ne moremo izmisliti kaj svojega?« se sprašuje Muckova.

Kako pronicljiva, dostopna in humorna je, je dokazala na včerajšnjem dogodku. »Vedno sem imela odpor do avtoritet, še danes jim ne sledim. Čeprav sem se v življenju sicer še večkrat vračala v svet čredništva, discipline, pa me je vseskozi metalo iz te orbite,« je razkrila Muckova. Kljub temu da s šolo nista bili prijateljici, je sledila svojim otroškim sanjam po ustvarjanju in se kmalu uveljavila v igralskih in televizijskih vodah, kot otroška in mladinska pisateljica, piše pa tudi za odrasle. Na vprašanje, za koga težje ustvarja, je Muckova priznala, da sicer čuti enako odgovornost do vseh bralcev, vendar ima vseeno več treme pri knjigah za odrasle. Je pa sprva pisala predvsem za mlade. »V času mojega odraščanja knjig za najstnike ni bilo. Želela sem si pisati o temah, o katerih se moji starši z mano niso pogovarjali,« je povedala Muckova. In povsem sproščeno, z obilico humorja, je pripovedovala tudi o svoji družini, novemu partnerju, življenju na podeželju, vegetarijanstvu, postenju, odvajanju od kajenja, igranju računalniških iger ter se približalaobčinstvu, kot to zna le ona.

Dogodek so s svojimi točkami popestrili tudi pevke in pevci z cerkniške in rakovške osnovne šole ter Folklorna skupina iz OŠ Notranjski odred Cerknica.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja