Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Dobra »vaga« v nebesa pomaga

Marčevski gospodarski forum notranjsko-primorske regije, ki ga tradicionalno pripravlja GZS, Območna zbornica Postojna, je bil namenjen merjenju in tehtanju. Tokrat so namreč v goste povabili Marka Lotriča, generalnega direktorja in ustanovitelja mednarodno uveljavljene skupine LOTRIČ Metrology, ki mu je polnoštevilno omizje z zanimanjem prisluhnilo.

Marko Lotrič je svojo samostojno poklicno pot pričel z odprtjem obrti za kalibracijo tehtnic, uteži in pipet. Iz delavnice v tastovi garaži je zrasla skupina podjetij, ki danes združuje že prek 110 strokovnjakov s področja meroslovja, zaposlenih v šestih državah.

Poleg matičnega podjetja LOTRIČ Meroslovje, ki že od svojih začetkov posluje v Selški dolini, v Sloveniji – natančneje v Kranju – deluje podjetje LOTRIČ Certificiranje ter v Otočah Iskra LOTRIČ. Hčerinska podjetja delujejo na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji in Avstriji, kjer so vzpostavljeni akreditirani laboratoriji.

»Meroslovje smo naredili privlačno – iz zakonskega se je namreč rodilo znanstveno meroslovje,« je povedal Marko Lotrič, ki se je uvodoma strinjal z ugotovitvijo moderatorke pogovora Marjane Grčman, da so »povsod, kjer se kaj meri in tehta«. Oris svoje poslovne poti je Lotrič začel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko na trgu, kot pravi, ni bilo hude konkurence. »Do leta 2006 nismo imeli oddelka marketinga in prodaje,« je dejal.

»Družinska ustava« kot zaveza k sodelovanju

V družinskem podjetju Lotrič Meroslovje so poleg žene zaposleni tudi trije otroci, vzgajajo pa tudi že tretjo generacijo. Napisali so »družinsko ustavo«, ki sicer ni pravno zavezujoča, je pa zaveza k sodelovanju in spodbuda h komunikaciji.

Marko Lotrič veliko pozornosti namenja medsebojnim odnosom, podjetje se ponaša s priznanji družini prijazno podjetje. »Več kot sem z ljudmi, imam še vedno občutek, da sem premalo,« je povedal gost marčevskega gospodarskega foruma. V podjetju med drugim podeljujejo posebne vrste nagrad, ko sta Space, s katerimi si zaposleni izrekajo medsebojna priznanja, in  finančna nagrada Zvezda leta za učinkovitost in uspešnost, ki jo podeljujejo kar dvakrat na leto …

Odzivnost je konkurenčna prednost

Povprečna starost zaposlenih je 36 let, iz Adria regije skušajo priti na zahod, trenutno imajo devet podjetij v šestih državah. »Naša konkurenčna prednost je odzivnost,« pravi Lotrič in dodaja, da se v 24 urah odzovejo na želje strank v radiju 500 kilometrov. Največ posla opravijo v avtomobilski industriji, največja stranka pa je farmacija – v obeh velja standard, da morajo zunanje storitve izvirati iz certificiranega laboratorija.

Kot je povedal Marko Lotrič, so pripravljeni tudi na izračun ogljičnega odtisa, a po njegovem mnenju to še zdaleč ni posel, od katerega bi lahko živeli.

Pokrovitelj dogodka je bilo tokrat podjetje Plama Pur, d.d.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja