Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Državni program DORA ponovno v Postojni

V Postojno se danes, 7. marca 2018, po dveh letih vrača mobilna enota državnega presejalnega programa za raka dojk DORA, ki bo do avgusta delovala ob Bolnišnici Postojna. V tem času bo na slikanje dojk povabljenih 6.000 žensk med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica.

Sodelavci programa DORA spodbujajo ženske, da se udeležijo slikanja dojk (mamografije) in tako naredijo korak za svoje zdravje. Z mamografijo lahko zgodaj odkrijejo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka dojk odkrijejo v zgodnji fazi, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika.

Na prvo slikanje v Postojni prišla dobra polovica vabljenih žensk

V prvi krog slikanja, ki je potekalo v mobilni enoti Postojna med februarjem in julijem 2016, je bilo povabljenih nekaj več kot 5.000 žensk. Slikanja se je udeležilo 2.834 žensk ali 54 % vseh vabljenih žensk, kar je nižje od slovenskega povprečja. Od vseh žensk, ki so se udeležile slikanja, jih je 128 potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki. Pri 12-ih ženskah so zdravniki odkrili raka dojk.

Program DORA ženskam zagotavlja večjo kakovost

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 %. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove najmanj 70 % žensk. Sodelovanje žensk v programu DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje.

Preprost pregled brez čakanja in brez napotnice

Za pregled ženska potrebuje vabilo, ki ga je prejela na naslov stalnega prebivališča, kartico zdravstvenega zavarovanja z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem v Republiki Sloveniji in osebni dokument. Pregled bo opravila ob uri, ko je nanj naročena. V primeru, da ženskam termin slikanja ne ustreza, se lahko prenaročijo prek elektronskega naslova dora@onko-i.si, spletnega mesta https://dora.onko-i.si ali na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro.

Visoka strokovnost in hitri izvidi

Presejalne mamografije v mobilni enoti programa DORA v Postojni od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro opravljajo posebej izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), ki je nosilec državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Mamografske slike odčitavajo zdravniki radiologi, dodatne preiskave slikane ženske opravijo na OI. Program DORA zagotavlja, da so vse udeleženke o izvidih obveščene v najkrajšem možnem času.

Vir: dora.onko-i.si

 

Ne spreglejte

Od zemlje k nebu – Kolaži Jasmine Čelan v galeriji Zavarovalnice Triglav v Postojni

V Zavarovalnici Triglav, Območni enoti Postojna, kljub epidemiji nadaljujejo s postavitvami zanimivih likovnih del različnih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja