Postojnska jama Triglav
Obvestilo

ebm-papst Slovenija s tednom zdravja v leto zdravja

Podjetje ebm-papst Slovenija je v skrbi za zdravje svojih zaposlenih in v skladu z družbeno odgovornostjo tudi letos pripravilo tradicionalni  Teden zdravja, ki je  pod sloganom Poskrbimo za svoje zdravje potekal v zadnjem novembrskem tednu, ne po naključju pred začetkom prazničnega decembra, ko tudi v zasebnem življenju zdravju namenjamo nekaj manj pozornosti kot sicer.

Teden zdravja, ki je v okviru programa promocije zdravja na delovnem mestu z zakonom obvezen, je bil razdeljen na več vsebinskih sklopov, stalnici pa sta bili ponudba jabolk in varovalni meni v restavraciji Slorest skozi ves teden. Vsak zaposleni je na delovnem mestu prejel stekleničko smoothieja z okusom Jesenski pozdrav “ (sestavine: hokaido buča, kaki, datlji, mandlji, kakavova zrna, vanilija, maca in mandljevo mleko), poizkušali pa so lahko tudi preostale okuse teh zdravih napitkov.

»Specialisti in zdravila« za krajše čakalne dobe

Osrednja točka tedna zdravja je odločitev vodstva podjetja, da vse zaposlene vključi v kolektivno zdravstveno zavarovanje  Specialisti in zdravila, zato so pripravili predavanja, kjer so zaposlene  podrobno seznanili s prednostmi tega produkta, opravljali pa so tudi formalno vključitev. Ta oblika zavarovanja namreč omogoča manj čakalnih dob in s tem manj odsotnosti z delovnega mesta.

Tino Zdjelar iz podjetja Smooth mama, ki je na tednu zdravja sodelovalo že lani, smo zmotili med pripravo napitkov in jo najprej povprašali po sestavinah in načinu priprave.  »Mešanje je razdeljeno na polovico: pol zelenih in pol slajših sestavin  za energijo. Osnova zelenih je zelenolistnata zelenjava, kot denimo ohrovt, regrat, kopriva, špinača, blitva. Glede na učinke smoothiejev dodajam jabolka, pomaranče, kivi … Pripravljam več vrst smoothiejev, na primer za razstrupljanje, energijo, regeneracijo … » pojasnjuje Tina in dodaja, da so vse uporabljene  sestavine iz lokalnega okolja, razen bolj eksotičnih, npr. ananas, mango, kivi, a tudi te priskrbijo lokalni dobavitelji.  »Zelenolistno zelenjavo dobimo ob sobotah na ljubljanski tržnici, sicer pa se z nabavo ukvarja moja mama, ki je agronom. Zaposleni imajo najraje smoothie razstrupljanje,« pravi Tina.

Stari smo, kot je staro naše ožilje

Velikega zanimanja zaposlenih je bila deležna neinvazivna meritev arterij, ožilja, velikih in majhnih, ki sta jo izvajala Rosanda Sešek in Aleš Homovec iz podjetja Novival. Kot nam je povedala Lučka Galunič, sodelavka omenjenega podjetja, teh meritev v zdravstvu še ne opravljajo, zato jo svetujejo kot preventivno meritev in sodelujejo s podjetji v okviru promocije zdravja na delovnem mestu. »Zaenkrat je to še samoplačniška storitev in velika pohvala gre podjetjem, ki jo svojim zaposlenim omogočajo,« dodaja Galuničeva. Meritev namreč pokaže stopnjo tveganja za srčno-žilni dogodek, ko drugi dejavniki tveganja še niso izraziti.

Zdravi zaposleni so zadovoljni zaposleni

V ebm-papst Slovenija se dobro zavedajo, da vlaganje v zdravje prinaša koristi tako družbi kot posamezniku in tudi podjetju samemu. Varovanje zdravja in varnost zaposlenih sta zato posebna odgovornost vodstva podjetja.  Podjetju so zato sprejeli Program promocije zdravja na delovnem mestu s ciljem večje ozaveščenosti zaposlenih za zdravo življenje in zmanjšanja stroškov, povezanih z zdravstveno odsotnostjo.

Po besedah Tanje Čuk Grdadolnik, vodje projekta Teden zdravja, zaposleni  to aktivnost pozitivno sprejemajo in jo s prijavljanjem na meritve tudi soustvarjajo,« dodaja sogovornica.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv podjetja in Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja