Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Fran Gerbič dobil monografijo

Včeraj so v Kulturnem domu Cerknica predstavili monografijo Fran Gerbič (1840 – 1917) avtorja dr. Eda Škulja, ki je ob 100- letnici smrti izšla pri Celjski Mohorjevi družbi. Izid sta omogočili Občina Cerknica in Glasbena šola Frana Gerbiča Cerknica.

Cerknica – Kot je povedala urednica Alenka Veber, lahko knjiga predstavlja temelj, da Cerknica po vzoru drugih krajev, ki opevajo domače ustvarjalce, postane Gerbičevo mesto. Seveda pa bo najprej potrebno Gerbičevo rojstno hišo preurediti v muzej in jo odpreti za javnost, za kar se je zavzel tudi Milivoj Matkovič, ravnatelj cerkniške glasbene šole, ki je bil tudi pobudnik nastanka monografije skladatelja in tenorista, rojenega v Cerknici.

Matkovič, Vebrova, Škulj in mag. Zoran Krstulović, pomočnik ravnatelja NUK, ki je prav tako sodeloval pri pripravi knjige, so se strinjali, da je z monografijo Gerbič dokončno potrdil svoje mesto v glasbi in zgodovini. In ne samo to. Kot je v nagovoru izpostavil cerkniški župan Marko Rupar, monografija predstavlja velik dar za lokalno skupnost in ji bo lahko služila tudi za prihodnji kulturni in turistični razvoj.

Se pa na prireditvi o Gerbiču niso samo pogovarjali, ampak so tudi izvajali njegove skladbe. Za to so poskrbeli Teja Saksida, Rebeka Hren Dragolič, Ivana Barčić Mišić, Tadej Podobnik, Mojca Brank in Daniel Savnik in Ivan Marinović, profesorji in profesorice domače glasbene šole, Komorni zbor Fran Gerbič in Zbor Slovenske filharmonije.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

 

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja