Obvestilo

Glasbena šola Logatec ob 45-letnici uvaja harfo

Glasbena šola Logatec je letos stopila v 45. leto delovanja. V zadnjem desetletju jo vodi Primož Malavašič, ki ob obletnici med drugim izpostavlja tudi 10-letnico koncertnega klavirja Steinway, učenje harfe in glasbeni abonma z uglednimi gosti.

Napredek GŠ Logatec je v tem času razvojno večplasten v programskem, materialnem in organizacijskem vidiku. Šola je v letu 2010 pridobila več kot 300 m2 novih prostorov, tako da imamo zdaj za delovanje na voljo glavnino stavbe na Notranjski cesti 4 v Logatcu. V Rovtah pa so v 1. nadstropju v stavbi »Stare šole« naši prostori dislociranih oddelkov. Logaška glasbena šola se je leta 2010 med prvimi v Sloveniji priključila informacijskemu ekosistemu eglasbena, ki poslovanje v  pedagoškem in organizacijskem pogledu močno izboljša, poenostavi in poceni.

»Programsko smo v času mojega vodenja šole napredovali tako v rednem – klasičnem programu kot v lastnem izobraževalnem programu, jazz – rock – pop (JRP) programu. V klasičnem programu smo naredili prelomen korak prav v času pridobitve novih prostorov, saj smo programu glasba dodali še programa plesna pripravnica (priprava na balet) in ples, v katerem poučujemo balet,« pove Malavašič.

V letošnjem letu so v programu glasba dodali nov predmet – harfo, ki jo bodo za začetek obiskovali trije učenci. Program JRP so obogatili in razširili s predmetom JRP petje ter JRP klavir (lahko se vpišejo tudi mladi po srcu).

»Kot šola smo se zelo odprli navzven, tudi mednarodno. Sodelujemo s šolami in društvi v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, Nizozemskem, v Belgiji in seveda v Sloveniji na ravni koncertnih sodelovanj, turnej in strokovnih seminarjev,« pove sogovornik.

V šolskem letu 2017/2018 so v Glasbeno šolo Logatec vpisali 427 učencev. »Vsem željam žal nikdar nismo in verjetno tudi nikoli ne bomo mogli ugoditi. Se pa vedno trudimo, da bi ugodili čimveč željam kandidatov, ki se želijo glasbeno in plesno izobraževati,« pravi ravnatelj, ki obenem izpostavlja tudi 10-letnico koncertnega klavirja Steinway. »Koncertni klavirji znamke Steinway z več kot 160-letno tradicijo izdelovanja sodijo med najboljše klavirje na svetu in stojijo na odrih najpomembnejših in najimenitnejših svetovnih koncertnih dvoran, zato smo izredno veseli, da smo lahko pred desetimi leti s pomočjo Občine Logatec v našo koncertno dvorano postavili ta čudoviti inštrument, ki briljira v tehničnem in zvokovnem smislu.«

GŠ Logatec sodi med srednje velike javne glasbene šole v Sloveniji, po ponudbi pa v sam vrh.  Letos so predmetniku dodali tudi harfo in tako postali 17. šola od 54 javnih in 13 zasebnih glasbenih šol v Sloveniji, kjer poučujejo ta inštrument.

S koncertom naših profesorjev in odličnih zunanjih gostov bodo na 45. rojstni dan šole, to je v ponedeljek, 16. oktobra 2017, priredili koncert pianističnih poslastic za vse ljubitelje klavirske glasbe, ob tem pa proslavili še obletnico šole.

Blanka Markovič Kocen

Foto: osebni arhiv P. M.

 

 

Ne spreglejte

Defibrilator na Slivnici

Dom na Slivnici je od včeraj bogatejši za dve pridobitvi: na njegovo zunanjost so namestili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja