Triglav
Obvestilo

Gorelo v Logatcu, zadimljeno cestišče na avtocesti

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Število požarov v naravi je predvsem zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja nenevarnih naravnih materialov povečano skoraj povsod po državi, zagorelo je tudi v Primorsko-notranjski regiji, kar trikrat na Logaškem.  Takšne razmere bodo trajale do prvih obilnejših padavin, ki pa  jih še ni pričakovati. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zato  s 1. aprilom 2017 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju vse države.

V naravi je tako  poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti ognje, tudi kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter prižigati ognjemete.

Pri naselju Žibrše v občini Logatec je v petek popoldne zagorela podrast v gozdu. Z ognjem na površini okoli treh hektarjev so se spopadli gasilci PGD Dolnji Logatec, Gorenji Logatec in Rovte in ga uspeli zadušiti, že dan prej pa je   na Tržaški cesti v Logatcu gorela trava na površini 500 kvadratnih metrov. Gorečo suho travo in nekaj odpadnega lesa smo pogasili dolnjelogaški gasilci.

Na avtocesti med Logatcem in Uncem zadimljeno cestišče

Zaradi požara ob železniški progi je bilo na primorski avtocesti med Logatcem in Uncem zadimljeno cestišče in oviran promet. Požar naj bi zanetilo iskrenje vlaka, gorelo je dva kilometra ob progi, gost dim pa se je razširil tudi na cesto, ogenj je zajel približno tri hektare površine. 62 gasilcev je po treh urah uspelo pogasiti požar.

Kljub opozorilom je bilo v zadnjem tednu na območju celotne države več požarov v naravi, po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje le v zadnjem dnevu več deset.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv PGD Dolnji Logatec

 

 

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja