Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Goveja juha

Goveja juha, skupno kosilo ter čestitke in pozdravi. Tako je potekalo nedeljsko kosilo, ko sem bila mlajša. Seveda so bili v juhi domači rezanci, razvaljani na tanko in zrezani z nožem, ne pa kupljeni v trgovinah in industrijsko pripravljeni. Taka juha ima čisto drugačen okus.

Če imate tudi vi med recepti kakšno značilno notranjsko jed, se lahko dogovorimo, zapišemo, skuhamo in jo objavimo.
Sestavine:
2 kosa govejega mesa in kosti (svinjina)
malo pora
sol
1 rdeč korenček
1 rumen korenček
2 šalotki
lovorjev list
zelena
peteršilj
1 strok česna
majaron
2 pesti rezancev

Pripomočki:

posoda za kuhanje
ponev
pasirka
Potek dela:

Meso, zelenjavo in začimbe damo v večji lonec, zalijemo s hladno vodo in zavremo. Ko zavre, toploto zmanjšamo, da vre čisto počasi in kuhamo še tri ure. Vreti mora res čisto narahlo. Ko je juha kuhana, jo odstavimo, vzamemo manjšo posodo, v katero precedimo del juhe, ter vanjo zakuhamo rezance. Ko so rezanci kuhani, juho postrežemo.

Namig kuharja:

Juho, ki je ne porabite prvi dan, lahko  v posodi shranite v hladilniku še nekaj dni. V najslabšem primeru jo lahko tudi zamrznete.

Šalotko oz. čebulo so včasih popekli na »plati«, to je zgornji del štedilnika na drva, če želite, jo lahko tudi sedaj popečete na plinu.

Meso iz juhe se lahko uporabi na različne načine, lahko se ga okisa, lahko pa ponudi poleg krompirja ob nedeljskem kosilu.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja