Obvestilo

Helena Meško, prejemnica letošnje Gerbičeve nagrade

V  Kulturnem domu Cerknica je včeraj potekala slavnostna podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča najzaslužnejšim pedagogom, ravnateljem in drugim, ki delujejo na področju glasbene ali plesne vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji. Nagrada za življenjsko delo je šla tokrat v roke Heleni Meško, priznanja za izjemne uspehe na področju glasbenega šolstva pa so prejeli Anastazija JuvanDiana ŠimberaTanja Petrej in Dejan Jakšič. Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Omenjene nagrade in priznanja Zveza slovenskih glasbenih šol, ki ji predseduje Radmila Bikić Magdić, prav tako prisotna na slovesnosti, v Cerknici, rojstnem kraju skladatelja, pevca in glasbenega  pedagoga Frana Gerbiča podeljuje že 21 let zapored. Letošnji koncertni program so pripravili nagrajenci 16. BALTEK-a in 53. TEMSIG-a v letu 2024, Glasbene šole Lendava, Glasbene šole Celje, Gimnazije Velenje in Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje ter Mozarteuma Salzburg. Komisiji za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča je predsedovala Metka Podpečan.

Pirc Musarjeva: »Glasbeno šolstvo naj ostane dostopno in kakovostno.«

Predsednica republike je v slavnostnem govoru izpostavila, da  »glasba naš narod spremlja ves čas njegovega obstoja in nas določa na podoben način kot jezik in pisana beseda.« Spomnila je na reformacijo, ki nam je poleg slovenske knjige  prinesla tudi prve zapise melodij za pesmi v slovenščini in na slovensko pesem, ki je spremljala ustoličevanje koroških  vojvod. Poudarila je še, da mora glasbeno šolstvo v Sloveniji tudi v prihodnje ostati dostopno in kakovostno.

Živi del tisočletne glasbene tradicije

Dejala je, da so Gerbičevi nagrajenci in nagrajenke, letošnji in pretekli, vsi, ki poučujejo glasbo, jo poustvarjajo in skladajo, vseh več kot 27.000 učenk in učencev glasbenih šol živi del tisočletne tradicije slovenske glasbe.  Predsednica republike se je zahvalila vsem, ki skrbijo za naše glasbeno šolstvo.

Uredništvo NzN / Radio 94

Foto: Tine Šubic

 

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja