Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Hotel Vila Planinka – prototip butičnega turizma

Včeraj je sredi neokrnjene narave na Jezerskem zaživel popolnoma prenovljen butični hotel Vila Planinka. Gre za prvi hotel visokega ranga pri nas, ki v celoti sledi strategiji turizma Slovenije kot »zelene butične globalne destinacije za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi«.

»Želimo, da bi nekoč razlagali, da Vila Planinka ni bila tehnološki dosežek, pač pa, da je spreminjala razmišljanje in počutje ljudi,«je bil ob odprtju jasen predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj. »Zlate kljuke in pipe ima lahko katerikoli hotel, a domačnosti in prvinskosti narave se ne da kupiti in vgraditi v objekt.«

Prav zato smo leta 2016 k prenovi že obstoječega hotela pristopili izredno premišljeno. Pisala se je strategija slovenskega turizma, ki govori o butičnosti, petzvezdičnosti, luksuzu. Kaj natanko naj bi to pomenilo, pa ni znal opisati nihče. Zato smo sledili svojim vrednotam in postavili Vilo, ki sledi načelom senzibilnosti, trajnosti in povezanosti z lokalnim okoljem. Danes na Jezerskem stoji prvi butični hotel, zgrajen iz avtohtonih naravnih materialov, hotel brez odpadkov, ki dosledno nadzira uporabo kemikalij in pesticidov, skrbi za okolje, se oskrbuje z hrano iz lokalnih ekoloških kmetij in je energetsko varčen.

»S Planinko izkazujemo globoko spoštovanje do vseh tistih Jezeranov , ki so stoletja čuvali Jezersko in se niso podredili norosti urbanizacije, pač pa so trajnost pravilno razumeli kot ohranjanje narave,« razlaga Batagelj.

Zato v Vili Planinka ne boste našli nobenih elektronskih naprav, ki bi motile pomirjujoče energije iz narave. Prisegamo na konveksno ogrevanje z radiatorji in ohlajanje s prijetno svežim zrakom, ki nam ga ob odprtem oknu zagotavljajo naravni ledenik Skuta, Grintovec ali Kočna.

»Jezersko je dežela, kjer še danes živijo po svoje. Tu teče drugačen čas. To je kraj s posebno energijo, ki omogoča, da napravimo korak nazaj. Od Jezeranov se slovenski turizem lahko uči, kaj je novi luksuz,« je prepričan Batagelj. Pritrjuje mu tudi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, ki je v svojem sporočilu zapisala: »Izjemno vesela sem, današnjega odprtja Vile Planinka. Uresničujemo vizijo Slovenije kot zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja.«

Vila Planinka je projekt, ki ga Družba Postojnska jama d. d. zaključuje po dveh letih. »Ker se v Vili Planinka posvečamo tudi najmanjšim detajlom in vsakemu gostu posebej, v resnici ne bo nikoli dokončan,« se nasmeje Marjan Batagelj, kljub temu pa trenutno vrednost investicije oceni na 3,5 milijona evrov.

Prepričan je, da bodo v Vilo Planinko prihajali gostje s celega sveta in tudi iz Slovenije. »Ne smemo  podcenjevati domačega gosta. Doslej smo odhajali v tujino, ker doma nismo imeli ustrezne ponudbe. Prepričan pa sem, da bo zdaj drugače, saj marsikateri Slovenec še ni odkril čarov Jezerskega.« Prvi gostje v Vilo Planinko prihajajo v sredini prihodnjega tedna. Za nočitev bodo odšteli od 200-400 €, v času sezone pa do 600 €.

Vila Paninka prisega na individualen pristop do gosta

Jezersko je kraj, kjer teče drugačen čas in kjer je vse preprosto

Butični hotdel s 23 sobami je zgrajen iz avtohtonih naravnih materialov

Direktorica STO Maja Pak potrjuje, da je korak nazaj prava pot

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja