Obvestilo

Hrvaška: Slovenija z ograjo ogroža zaščiteno kulturno dediščino

V Čabru na Hrvaškem trdijo, da Slovenija panelno ograjo ob meji s Hrvaško na območju mejnega prehoda Babno Polje (Prezid) postavlja na nekdanji rimski zid in tako ogroža zaščiteno kulturno dediščino.

Ogroženo naj bi bilo tudi zgodovinsko najdišče enega od naselij iz obdobja halštatske kulture, ki je bilo zgrajeno približno 500 let pred našim štetjem, opozarjajo poznavalci onstran meje.

Tako slovenska kot hrvaška stran sta želeli zid obnoviti s pomočjo evropskih sredstev v projektu Claustra, kjer sta se v obnovi združili občini Čabar in Loška dolina. “Bojim se, da bomo izgubili evropska sredstva, če se kulturna dediščina v resnici uničuje,” je za POP TV povedal župan Občine Loška dolina Janez Komidar, medtem ko ministrstvo za notranje zadeve na hrvaške očitke ni želelo odgovarjati.

Kot je na svoji spletni strani zapisal Novi list je tako imenovani limes povezoval ljudi z obeh strani meje, ker predstavlja zaščiteno kulturno dobro v obeh državah. “Namesto da bi zgodovinsko pomemben zid ohranili, ga prenovili in ponudili za turistične obiske, smo dovolili, da se nanj postavlja panelna ograja,” je še zapisal časnik v svoji spletni izdaji in dodal, da so se na gradnjo ograje na zaščitenem območju že odzvali predstavniki različnih slovenskih kulturnih in okoljevarstvenih skupin.

Meni, da mora hrvaško ministrstvo za kulturo vsaj nadzirati postavljanje ograje in zahtevati, da jo postavijo ob zidu in ne nanj. V Čabru ocenjujejo, da je panelna ograja nepotrebna, ker na tem območju ni bilo poskusov migrantov, da bi vstopili v Slovenijo.

STA/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja