Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Hudič kraljeval na postojnskem odru

Postojna – Šesta abonmajska predstava Občine Postojna v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper je resda postregla z že znano religiozno vsebino iz Svetega pisma, a z eno veliko razliko. Zgodbo o Kristusovem življenju, delovanju in trpljenju je bilo moč videti v unikatnem komičnem žanru, kateremu je avtor Iztok Mlakar dodal še značilno narečno govorico in prepletanje dramskih prizorov z zanimivimi songi. Skozi igro in petje igralcev, ki so igrali tudi po tri- in večkarakterno kvalitetno izdelanih likov, je glavni interpret zgodbe bil sam hudič, ki do tega trenutka ni imel priložnosti, da bi spregovoril.

Igra spretno pluje med resnostjo in komičnostjo vsebine in z vsem spoštovanjem do svetopisemskega izročila. V ospredju avtor postavlja človeške vrline, ki pa jih zna tako ošvrkniti kot osrčiti. Besede so podane v duhovitih in bistrih dialogih, ki so kar najbolj  približani vsakdanjemu govoru, narečje pa je samo še poudarjalo vsako, še tako skrito, spevno rimo. Besede in gib sta še dodatno poudarila izvirna kostumografija in osvetljava v nasprotujoči si nebeški beli in vražji rdeči barvi.

Jezus v današnji razvrednoteni družbi

Glavni poudarek je bil projicirati Jezusovo življenje v današnjo razslojeno in velikokrat razvrednoteno družbo. Kako bi dandanes ljudje videli njegova dela, koga bi očarala in koga prestrašila? ”Ljudje smo šulni na nogah Boga”, je le ena od zanimivih replik iz zgodbe, ki je hotela podariti mizerijo ljudi. Ta mizerija pa ni vedno izhajala le iz okoliščin, temveč tudi iz notranjosti oseb.

Tako kot je hudič skušal Jezusa in spreobračal druge like v zgodbi, se je sprememba zrcalila tudi v njem samem. In kljub vsem napakam ljudi, na koncu v njih prepozna nekaj, kar vlila upanja za njihov obstoj. To je smeh. In če bi lahko z njim res merili upanje, potem ga je med predstavo bilo za veliko mero.

Maja Batagelj

pašjon abonma 2

Ne spreglejte

Cerknica: V dveh urah pobrali za 1,5 m3 odpadkov

Zaposleni v Notranjskem parku in na Občini Cerknica so združili energijo, dobro voljo in željo …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja