Obvestilo

… in bila so tri!

Prvo jajčece, ki so ga pred tednom dni odkrili v akvariju človeške ribice, ni bil osamljen primer. V Postojnski jami skrbno spremljajo razvoj dogajanja in opazili so, da se le-to razvija ter da je ribica v tem času izlegla še najmanj dve novi jajčeci, tako da na priloženi fotografiji lahko vidite ribico, ki skrbno čuva svoje drugo jajčece.

Tokrat ga je izlegla brez stresa in drame, v mirnem zavetju pod skalo. Še bolj kot otroci, ki jih osupnejo zmajem podobna bitja, sta ob redkem pojavu vesela in presenečena biologa Sašo Weldt in Primož Gnezda, ki sta priznala, da sta od veselja poskakovala po jami.

Zvezda svetovnih medijev

Medtem je novica o izjemnem dogodku in morebitnem podzemnem naraščaju zakrožila po svetu. New York Times in New York Times Science sta objavila novico o pričakovanju, “mamica” človeška ribica pa je postala zvezdnica. Še pomembneje, dogodek je poskrbel za prepoznavnost naših redkih in skrivnostnih bitij tudi v svetu, saj so se v članku posvetili tudi opisu ribice in njenih lastnosti. …. ŠTIRI, PET… ŠESTDESET? Upamo, da naša človeška ribica še ni zaključila s presenečenji in je trenutno v 20-dnevnem obdobju, ko lahko izleže celo 30 do 60 jajčec. Biologoma je zdaj že jasno, da ribica skrbi zanju in ju skoraj dnevno preseneča, zato jo budno spremljata. Z gotovostjo pa zaradi vseh presenečenj ribice, ki ima očitno dober smisel za humor in dramaturgijo, v Postojnski jami ne morejo zatrditi ničesar. Kot je za New York Times dejal Sašo Weldt: “Lahko le upamo, da se bomo čez nekaj mesecev v jami lahko pohvalili z mladimi “zmaji”. V Postojnski jami sicer namenjajo stalno skrb za ustvarjanje najboljših pogojev v biodiverzitetno najpestrejši jami na svetu.

Ponosni smo, da ob tej priložnosti lahko sporočimo, da je vest o dogodku objavilo več svetovnih medijev. Na naslednjih povezavah je imenitno sprejeta novica časopisne hiše New York Times:

http://www.nytimes.com/2016/02/06/science/in-a-slovenian-cave-hoping-for-a-batch-of-baby-dragons.html?smid=fb-nytscience&smtyp=cur

https://www.facebook.com/nytimesscience/?fref=ts

https://twitter.com/NYTScience/status/695789063257911297

 

Foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja