Obvestilo

Inovativna uporaba svinjskega mesa navdušila gostinske ponudnike na Festivalu Koline 2023 na Zelenem krasu

V sklopu Festivala Koline 2023 na Zelenem krasu je v Bistro Perspektiva v Velikem Otoku pri Postojni potekala izjemno zanimiva izobraževalna delavnica o inovativni uporabi svinjskega mesa, ki je privabila gostinske ponudnike iz destinacije Zeleni kras. Delavnico je vodil priznani butični mesar Marko Butalič iz Mesnice Meatbusines, ki je predstavil vrsto inovativnih pristopov k pripravi svinjine.

Marko Butalič je udeležence navdušil s predstavitvijo suhega zorjenja svinjine, uporabo svinjskih nogic, pripravo ramen juhe, porkete in želatinastih bonbončkov. Gostinski ponudniki so pridobili novo znanje glede kvalitete mesa, različnih tehnik njegove priprave, novih pristopov v kuhinji, skratka spoznali so drugačno filozofijo priprave svinjine kot osnovne surovine kolin.

Spomini na tradicionalne koline

Izobraževalni delavnici je sledila okrogla miza, na kateri so sodelovali Simon Kerma iz Fakultete za turistične študije Turistica, Marko Stankovič iz Bistro Štorja, Marko Butalič iz Meatbussines in Matija Simčič, predsednik društva za Gostinstvo in turizem Postojna in Pivka. V pogovoru, ki ga je vodila novinarka Marjana Grčman, so udeleženci v sproščenem vzdušju razpravljali o tradicionalnih kolinah in spominih nanje, načinih uporabe svinjskega mesa ter predvsem ponovnem oživljanju kolin v gostinstvu. V zadnjih letih namreč doživljamo preporod pri vračanju kulinaričnih tradicij na krožnike v slovenskih gostiln in restavracij.

Povezovanje kmetijskega sektorja z gostinskim

Sodelujoči so se dotaknili tudi problematike samooskrbe s svinjskim mesom v Sloveniji, ki trenutno znaša le 17%, ter izzivov povezovanja kmetijskega sektorja z gostinskim. Gostinski ponudniki se soočajo s težavami pri nabavi kakovostnih surovin, saj dobri pridelovalci in kmetovalci iz lokalnega okolja običajno nimajo zadostnih količin, ki bi  zagotavljale nemoteno dobavno verigo. Na področju povezovanja različnih sektorjev imamo precej možnosti za napredek, so poudarili in se strinjali, da je ključno vztrajati na skupni poti razvoja kulinarike in kmetijstva ter razvoja in vzdrževanja partnerstev. Poudarili so potrebo po izobraževanju gostov o pomenu kakovosti mesa ter storitev v gostinstvu, saj lahko zgolj na ta način vzgajamo gosta, ki bo to znal ceniti.

Koline in trajnostno upravljanje

Za destinacijo, ki je zavezana trajnosti preko certifikacijske sheme Slovenia green, festival kolin predstavlja odlično platformo za implementacijo trajnostnega upravljanja, saj združujejo vse elemente: uporabo lokalnih surovin in tradicije, podaljševanje turistične sezone in ponudbe v poznojesenski čas, ničelno ustvarjanje odpadkov hrane z uporabo vseh delov svinjine, izobraževanje in ozaveščanje ter povezovanje in mreženje različnih deležnikov. Koline, nenazadnje, tako kot so v preteklosti, tudi v sedanjosti predstavljajo druženje ob dobri hrani in pijači. Dogodki festivala kolin  tako predstavljajo pravi korak na poti razvoja kulinarične ponudbe destinacije Zeleni kras kot trajnostne in inovativne.

RRA Zeleni kras / Uredništvo NzN

 

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja