Obvestilo
Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze
Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze

Intervju: Anja Lekšan Troha, trgovina Pri Darji

Odprti ste že skoraj 28 let. Kaj  je bila v trgovini največja sprememba v tem času, saj ste v teh letih imeli kar nekaj mejnikov?
“Zagotovo vsaka prenova posebej. Ta je naša že tretja, tudi najbolj temeljita in tudi finančno največji zalogaj. Eden pomembnejših mejnikov pa je bila tudi odločitev, da se iz trgovine z mešanim blagom, kot je bilo prvotno mišljeno, preusmerimo samo v prodajo oblačil. To smo storili pred desetimi leti in odločitev se je izkazala za dobro potezo.”

Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze
Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze

 

Ste družinsko podjetje in počasi odgovornost prehaja iz materinih rok v roke hčerke. Ali mislite, da bo sedaj več modernih izdelkov, za mlajše generacije, ali pa bo hči še vedno vodila tako kot mati in samo to nadgrajevala?
“Že 12 let sodelujeva pri vodenju trgovine, mami je še precej premlada za pokoj, zato se ne bo glede načina prodaje in izbire oblačil nič bistvenega spremenilo, čeprav je trgovina bistveno drugačna. Obe se strinjava, da moramo imeti vedno na izbiro oblačila za vse generacije in za različne priložnosti, saj se je na podeželju težko specializirati samo v ozek krog kupcev. Tudi način prodaje ohranjamo enak tudi po prenovi: ohranili smo recimo prodajne pulte, ki po drugih trgovinah počasi izginjajo, saj trgovine z oblačili postajajo samopostrežne. Mi pa želimo ohraniti osebni pristop do vsakega kupca in se vsakemu posvetiti posebej, prisluhniti njegovim željam in potrebam. V hitrem tempu življenja naši kupci to cenijo, saj pridejo v prodajalno, povejo kaj iščejo, mi pa jim pokažemo našo ponudbo in zato ne izgubljajo časa z iskanjem oblačila po neštetih obešalnikih in trgovinah.”

Ali je težko dobiti že utečeno trgovino, ali bi bilo težje iskati nove ideje kot pa samo nadgrajevati začetno idejo, ki je že uspešna?
“Ne predstavljam si, da bi dandanes odpirala povsem na novo, kot neznano ime na neuveljavljeni lokaciji. Preden te kupci prepoznajo, si te zapomnijo in se začnejo vračati, preden ustvariš dovolj zalog in pestre izbire, novopečenega trgovca že pokoplje previsoka najemnina in drugi stroški. Zavedam se sreče in prednosti, da lahko nadgrajujem že utečeno prodajalno v lastnih poslovnih prostorih.”

Veliki centri kar naprej nudijo velike popuste. Kako je s tem pri vas, glede na to, da so cene sorazmerno visoke, čeprav so izdelki zelo kakovostni?
“Ne strinjam se s trditvijo o visokih cenah. Cene so mogoče višje, če jih primerjate z diskontnimi prodajalnami oblačil, ampak mislim da ta primerjava ni na mestu! Majice ali jakne izdelane v Sloveniji, pač ne moremo primerjati z nizkocenovnimi izdelki z Daljnega vzhoda. Če stane majica narejena v Sloveniji recimo 25 eur, tista iz uvoza pa 15 eur, je treba tudi upoštevati, da boš prvo redno pral in nosil vsaj nekaj sezon, tisto druga pa bo zdržala samo nekaj pranj. Imamo pa tudi mi v ponudbi tako ene kot druge, tako da se lahko vsak kupec odloči kaj ustreza njegovi denarnici, osebnemu prepričanju in okusu. Glede popustov pa mislimo, da bi moralo biti to urejeno z zakoni, saj so ti popusti postali že prav smešni. Februarja se recimo že začnejo prodajati poletne kolekcije, marca je že velikonočni popust, pa enkrat vmes vikend popust pa 3 za 2 itd. Junija, ko se sezona šele dobro začenja, pa imajo že posezonske popuste, kar je naravnost absurdno! Kupci zaradi teh popustov sploh ne vejo več koliko je blago v resnici vredno in kaj sploh plačajo. Mi imamo sezonske popuste v januarju in juliju, vendar nikoli na vso ponudbo.”

Ljudje so tudi okoljsko ozaveščeni in opazijo, da nekatere tovarne izkoriščajo ljudi. Sami imate na voljo izdelke domačih in tujih proizvajalcev. Ali gledate pri tujih v kakšnih pogojih so narejena?
“Pri slovenskih proizvajalcih je za delavce dobro poskrbljeno. Seveda plače niso bajne, vendar ni tako nemogočih pogojev dela kot o njih v zadnjem času pogosto beremo v poročilih iz Indije, Kitajske. Ker pa imamo trgovino z zelo razpršeno ponudbo, oblačila iz uvoza lahko dobimo samo preko posrednikov, prav tako kot vse druge male trgovine po Sloveniji in Evropi, zato seveda ne moremo vedeti v kakšnih pogojih so bila oblačila narejena. Želeli bi si, da bi bilo to področje bolje urejeno, vendar je to globalni problem in tako bi ga bilo treba tudi reševati. Večina priznanih blagovnih znamk kot so Adidas, Salamon, Nike, še celo priznani dizajnerji, izdelujejo svoje produkte v deželah tretjega sveta in jih drago prodaja na Zahodu. Prav tako tudi vsi tekstilni diskonti in multinacionalke. Mi smo absolutno premajhni da bi delali kakšne premike na tem področju. So pa nekateri kupci na tem področju zelo ozaveščeni, preberejo na izdelku kje je narejen in se tudi na podlagi tega odločijo za nakup.”

Strankam nudite brezplačna manjša popravila in krajšanja oblačil. Ali je to pogosto v tovrstnih trgovinah, ali ste izjema?
“Nimamo ravno podatkov za druge trgovine. Pri nas brezplačno krajšamo hlače, kar je kupcem zelo všeč in se velikokrat tudi zaradi te storitve vrnejo k nam.”

Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze
Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze

V čem se še razlikujete od drugih trgovin s podobno ponudbo?
“Zavedamo se, da po izbiri oblačil ne moremo biti konkurenčni velikim trgovskim centrom. Sem pa že prej omenila naše prednosti: osebni stik z vsako stranko, pomoč pri izbiri modelov in ustreznih konfekcijskih številk, svetovanje pri kombinaciji različnih kosov oblačil in modnih dodatkov. Imamo tudi ogromno izbiro kavbojk različnih blagovnih znamk in mislim da lahko brez zadrege rečemo, da smo najbolje založena prodajalna s kavbojkami na Notranjskem. To je naš najbolje prodajan artikel v trgovini.”

Ko dobite novo stranko, ste bolj veseli mladega ali starejšega kupca, glede na to, da imate oblačila za vse generacije?
“Med kupci ne delamo nikakršnih razlik, vsakemu se posvetimo z enako vnemo. Smo pa seveda veseli tudi mlajših generacij, ki spoznajo da imamo tudi pri nas modna oblačila in pestro izbiro, ravno tako kot v Ljubljani.”

Za občinski časopis ste povedali, da čeprav so veliko malih trgovin v zadnjem času zaprli, vam še uspeva pri prodaji, ter ste morali celi povečati trgovino. Mislite, da ljudje vidijo, da je osebni pristop in kvaliteta boljša od kvantitete v velikih mestih, ali hodi k vam večina zato, ker ste jim blizu v razdalji, bližje kot velika mesta?
“Vsem po vrsti nam kronično primanjkuje časa, zato se redkokdo za par spodnjih hlač ali nogavic in šala, odpelje v Ljubljano, kjer v poplavi oblačil težko najde kos ki ga išče. Tudi strošek prevoza v Ljubljano seveda ni zanemarljiv. Pri nas kljub novi prodajalni še vedno ne prodajamo izredno svečanih oblačil in moških oblek. Po to se kupci res raje odpeljejo v večje centre. Oblačila, ki se uporabljajo za vsak dan, kot so kavbojke, majice, trenirke, perilo, nogavice… pa radi izbirajo tudi pri nas.”

Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze
Otvoritev trgovine Pri Darji, 19. marec 2016. Foto: Paolo Tanze

Kaj bodo stranke pridobile s prenovo trgovine?
“Trgovino smo s pomočjo arhitektke uredili v sodobnem duhu. Imamo lepo novo opremo, prostorne kabine, prostori so bolj odprti in zračni, več je prostora za kupce, imamo ločen ženski in moški oddelek, ki je precej bolj založen kot doslej. Upam da se bojo pri nas tudi v novi trgovini dobro počutili in se bodo k nam radi vračali.”

Prenovljena trgovina je bolj sodobna. Kako mislite, da se bodo odzvale starejše stranke, ki se ponavadi težje privadijo na spremembe? Ali bo posodobljena trgovina po vaše privabila več mladih?
“Odgovora na to vprašanje žal ne vem in me lahko o tem povprašate ponovno čez kakšno leto (nasmeh). Tudi sami smo v skrbeh o odzivu naših zvestih strank. Mislim da bo našim starejšim kupcem še vedno najbolj važen izbor oblačil in ustrežljivost trgovk. Seveda pa računamo tudi na mlajše kupce, ki pa so nas tudi do sedaj že obiskovali, mogoče nas bodo odslej še raje.”

Vas zanima kako je bilo na otvoritvi prenovljene trgovine? To si lahko preberete tukaj.

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja