Obvestilo

Investicijsko pestra pomlad v Postojni – od kanalizacije v Planini, reševanja prostorske stiske šol in vrtcev do bazena

Postojnski župan Igor Marentič in direktorica občinske uprave Marina Rebec sta ob včerajšnjem dnevu žena predstavnikom medijev, ki so bolj kot ne po naključju vse nežnejšega spola, na neformalnem srečanju ob kavi predstavila trenutno najaktualnejše aktivnosti in projekte občine, napovedala pa tudi načrte, dogodke in priložnosti za občino.

Kot je uvodoma povedal Marentič, gre za projekte, ki se tako kot drugod po Sloveniji večinoma izvajajo iz kohezijskih sredstev, kar je tudi eden od razlogov, da jih ni mogoče pripravljati na zalogo, kar naj bi bil eden od očitkov opozicije.

Prva faza »kolesarke« do konca poletja

V tem času se po županovih besedah izvaja prva faza projekta kolesarske poti. Te bodo, kot je poudaril, namenjene predvsem domačinom za boljšo povezanost med kraji in s centrom mesta. Prvi del »kolesark« bo končan v poletnem času.

Med aprilom in majem se bo začela gradnja mostu čez Pivko, kar bo povzročilo zastoje, zato župan apelira na strpnost udeležencev v prometu. V maju bodo zagnali tudi Center trajnostne mobilnosti, ki bo med drugim obsegal postajališče za avtodome, ponujal servis koles in organizacijo kolesarskih tur. Otvoritev je predvidena že 5. aprila.

Obnova ceste na Čuhovce ob pomoči Morsa

»Občina Postojna ima za popravilo cest na računu 120 tisoč evrov, potrebovala pa bi okrogel milijon,« je dejal župan in opomnil, da so nekatere ceste res v obupnem stanju. Izpostavil pa je cesto na Čuhovce, ki jo bodo obnovili skupaj z Morsom. Ta naj bi prispeval 75% sredstev, 25% pa bo investirala občina.

Kanalizacija in čistilna naprava v Planini

Občina Postojna bo prihodnji teden objavila razpis za izbiro izvajalca del kanalizacijskega omrežja in manjše čistilne naprave v Planini pri Rakeku. Ker gre za finančno zajeten projekt, vreden 6 milijonov evrov,  bo njegova izvedba potekala predvidoma tri leta. Kot je dejal župan, je največji problem pridobivanje soglasij.

Z velikim veseljem pa je povedal, da so glede bazena končno našli dogovor, ki pelje naprej. Pogodba za ta zahteven projekt naj bi bila pripravljena v šestih mesecih.

Reševanje prostorske stiske v šolah in vrtcih

Postojno pesti huda prostorska stiska v šolah in vrtcih, ki jo občina rešuje po najboljših močeh, dejstvo pa je, da bo kmalu potrebovala veliko novo šolo. Stisko bodo v Prestranku vsaj začasno reševali s prizidavo štirih razredov s pripadajočimi kabineti in sanitarijami ter dodatnimi parkirišči, na Osnovni šoli Miroslava Vilharja pa bodo v nadomestne prostore morali seliti celo generacijo učencev. Te prostore še iščejo, ena od možnosti je Ljudska univerza, ki je v občinski lasti, aktivnosti v njej pa se izvajajo večinoma v popoldanskem času.

Projekt Vrednote v šolah in vrtcih

Spričo naraščajočega medvrstniškega nasilja, tako fizičnega kot verbalnega, in nizkega spoštovanja do učiteljev bo v šolah in vrtcih potekal projekt Vrednote. Prva faza bo izobraževanje učiteljev in vzgojiteljev, kako naj v sistem vnesejo čim več vrednot, v drugi fazi pa naj bi te veščine učenci in otroci spoznavali v praksi.

Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja