Obvestilo

Irski plesi priljubljeni tudi med Notranjci in Primorci

Če ste že kdaj slišali za plesna šova Riverdance in Lord of the dance, potem veste tudi, kaj je irski ples oziroma kako približno je videti. Morda pa ne veste, da v Ljubljani obstaja tudi Šola irskega plesa, katere članice so tudi nekatere plesalke iz naše regije.

 Ideja o šoli se je porodila Irki Joan McIntyre, ki je svojo ljubezen do plesa prinesla v Slovenijo in leta 2005 ustanovila Šolo irskega plesa. Danes njeno poslanstvo nadaljuje Katja Granda, ki z velikim navdušenjem prenaša znanje naprej. Šola se ponaša s številnimi zadovoljnimi učenci, ki po pridružitvi plesnim tečajem, kmalu ugotovijo, da to ni le učenje plesov, temveč so srečanja prežeta z obilico dobre glasbe, smeha in spoznavanja novih ljudi.

V Šoli irskega plesa se je moč spoznati s tremi oblikami plesa:

– Solo step plesi v mehkih plesih – Reel, Light jig, Single jig in Slip jig – se običajno plešejo posamično v mehkih irskih plesnih čevljih. Razlikujejo se po ritmih in hitrosti, vsi pa izgledajo poskočno in lahkotno.

– Solo step plesi v trdih čevljih – Hornpipe, Treble jig, Treble reel, Set plesi – se tudi plešejo posamezno in razlikujejo po svojem specifičnem ritmu. Ti plesi so zelo energični, živahni in zahtevajo večje poznavanje irskega plesa. Najbolj prepoznavni so po zvoku, ki ga plesalec proizvaja s pomočjo trdih irskih čevljev.

– Ceili (kejli) plesi so družabni in jih pleše večje število plesalcev. Sestojijo iz osnovnega koraka, ki se skozi ples ponavlja v različnih formacijah, zato se jih da hitro naučiti. Njihov glavni namen je druženje in zabava, saj vsebujejo tudi menjavanje soplesalcev. Navadno so poimenovani po kraju ali času njihovega nastanka. Poznamo The waves of Tory, The siege of Ennis, The walls of Limerick, The fairy reel in mnoge druge.

Z osvojenimi osnovami in pridno vajo so učenci lahko povabljeni tudi v skupino za nastopanje. Ta na dodatnih treningih ustvarja različne koreografije, s katerimi nastopa po celi Sloveniji, šola pa sodeluje tudi z drugimi umetniki in glasbenimi skupinami.

Omenjena lahkotnost v mehkih čevljih in ritmični zvok v trdih plesih sta le dva izmed prepoznavnih znakov irskega plesa. Ljudi najbolj fascinirata miren zgornji del telesa, medtem ko noge izvajajo serijo zapletenih poskokov ali številnih hitrih udarcev ob tla. Tu so seveda še dolgi kodrasti lasje in zelena barva. Prvega ne potrebujete, z drugim pa se boste kaj kmalu srečali. Če ne prej pa ob irskem prazniku Dnevu Svetega Patrika, ki ga v šoli radi praznujejo.

V septembru se tečaji ponovno začnejo, zatorej le pobrskajte po njihovi spletni strani in se pogumno pridružite kateremu od novih začetnih tečajev.

Maja Batagelj

Foto: arhiv ŠIP

 

 

Ne spreglejte

Priložnosti in ovire za razvoj jamskega turizma v občini Pivka

Krajinski park Pivška presihajoča jezera v sodelovanju z Društvom Modro nebo vabi na predavanje Mateja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja