Obvestilo

Izzivi logaškega gospodarstva: v ospredju povezovalna cesta

Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec in Občina Logatec sta danes pripravili podjetniški zajtrk, tradicionalno srečanje župana z obrtniki in podjetniki. Tokrat je dogodek potekal v prostorih Požarnega laboratorija Zavoda za gradbeništvo Slovenije – največjega in edinega tovrstnega objekta v tem delu Evrope. Kot ključni gospodarski izziv občine sta se  izkazala gradnja povezovalne ceste med obema obrtnima conama ter prilagoditev infrastrukture naraščajočemu številu prebivalstva.

Logatec med gospodarsko najmočnejšimi občinami v Sloveniji

Župan Berto Menard je uvodoma spomnil na prve zamisli o obrtni coni v letu 1970 in začetek gradnje le-te ali »trnove poti«, kot jo je označil, konec osemdesetih. »Danes imamo jasne cilje,« je poudaril. Občina Logatec se uvršča med gospodarsko najmočnejše občine, deloma zahvaljujoč svoji izraziti geostrateški legi, glavnim prometnim povezavam ter dobro razviti osrednjeslovenski statistični regiji. Poleg tega prispevata k njenemu gospodarskemu uspehu tudi industrijsko-obrtni coni. Skupni prihodki vseh gospodarskih družb v občini so blizu milijarde evrov, kar jo uvršča v zgornjo petino gospodarsko najmočnejših občin v državi.

Marko Lotrič za ureditev pokrajin

»Občine so gonilo razvoja, poraba vsakega evra je na občinskem nivoju dvakrat obrnjena,« je dejal Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije in uspešen poslovnež. »Obrtniki, podjetniki in gospodarstveniki imate v državnem svetu odločnega zagovornika,« je poudaril Lotrič in se zavzel za ureditev pokrajin. Te bi po njegovem mnenju lahko učinkovito opravljale naloge, ki jih občine in država ne morejo, kot na primer prostorsko načrtovanje, zdravstvo, srednješolsko izobraževanje …

S prihodom požarnega laboratorija je občina okrepila svoj položaj na zemljevidu subjektov tudi s področja znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti. Kot je poudaril direktor Zavoda za gradbeništvo doc. dr. Aleš Žnidarič je laboratorij pripomogel k dvigu znanstvene odličnosti požarnega inženirstva.

 

 

Bogdan Oblak o prednostih povezovalne ceste

Predsednik logaške obrtno-podjetniške zbornice Bogdan Oblak  je bil kritičen do nepredvidljive davčne politike, ki ovira tudi tuje vlaganja, obenem pa je izpostavil, da je Logatec v slovenskem vrhu po zaposlenosti in tudi po rodnosti, kar daje upanje v delovno silo, ki je vsepovsod primanjkuje. »Občina Logatec vsekakor velja za občino, ki je naklonjena gospodarstvu in mu prisluhne,« je dejal, kot kritično točko pa izpostavil povezovalno cesto med obema conama.

Ta bo prečkala železnico, bo imela več koristi za občino. Poleg tega, da bo razbremenila središče Logatca s tovornim prometom, bo tudi zmanjšala poletne prometne zastoje in zagotovila boljšo intervencijsko pot iz avtoceste. Zmanjšanje prometa v središču kraja bo pozitivno vplivalo na kakovost življenja prebivalcev in prometno varnost. Zanesljivejša intervencijska pot iz avtoceste je še posebej pomembna za hitro odzivanje v primeru nesreč ali drugih nujnih situacij. Skupaj ti učinki prispevajo k izboljšanju infrastrukture in prometne povezljivosti v občini, kar lahko spodbudi nadaljnji gospodarski razvoj in dolgoročno gospodarsko rast.

V razpravi, ki je sledila, so podjetniki na župana med drugim naslavljali vprašanja v zvezi s kolesarsko stezo in pločnikom ob bodoči povezovalni cesti in opozorili na ureditev prometa ob izhodu iz OIC Zapolje, kjer naj bi v prihodnje po županovih besedah zgradili bodisi semaforizirano križišče ali krožišče, k čemur se sam bolj nagiba.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja