Obvestilo

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju (12. 8. 1921-11. 04. 1993). Za las so ujeli trideseto obletnico Samovega odhoda v večnost. Domačini iz Laz in Jakovice so želeli obuditi hvaležen spomin na velikega Slovenca, ki pa je bil sila preprost mož.

Po mir v Jakovico

Leta 1958 je Samo Smerkolj drugič prejel Prešernovo nagrado za vlogo don Lorenza v Črnih maskah. Vloga je bila najpopolnejša v zgodovini slovenske opere. Tri leta kasneje je začel prihajati v Jakovico. Našel je kraj, kjer je lahko umiril misli in duha. Izbral je vasico daleč od mestnega vrveža in obdano z neokrnjeno naravo. Z domačini se je zelo dobro razumel. Spominjajo se ga vedno s pesmijo in prijazno besedo na ustnicah.

Odkritje spominske plošče in blagoslov

Dogodek so pričeli kakopak kot s pesmijo. Z ubranim petjem baritonista Davida Kunca in ob spretni kitarski spremljavi Maria Kurtjaka, smo slišali Zdravljico in dva samospeva. Sledil je pozdravni nagovor gospoda župana Berta Menarda. Župan je z lastnikom hiše, gospodom Ludvikom Godeša, odkril spominsko ploščo. Planinski župnik gospod Franc Maček, je skupaj z duhovnim pomočnikom Draganom Adamom ploščo blagoslovil. Dogodek je povezovala Albina Kržič. Sledilo je druženje na vrtu, ob rujni kapljici in z domačimi dobrotami. Slišalo se je tudi petje. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi skrbno prenovljeno notranjost hiše.

Na tem mestu bi se krajani radi še enkrat zahvalili gospodu Igorju Smerkolju, ker je dovolil obuditi spomin na očeta. Zakoncema Godeša za prijazno gostoljubje. Gospodu Francu Mačku za blagoslov. »Najlepša hvala gospodu županu za nagovor in finančno podporo. Najlepša hvala vsem obiskovalcem dogodka. Videti je bilo, da je spomin na pevca še kako živ. Minila je res praznična nedelja,« so zapisali v sporočilu.

Albina Kržič, foto: Andrej Kobal

Ne spreglejte

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja