Obvestilo

Jambor – rakiška lesena pošast v cerkniški knjižnici

V knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici so sinoči odprli razstavo risb Veljka Tomana Jambor – rakiška lesena pošast, s katero so zaznamovali 80-letnico tega akademskega slikarja. Večer je glasbeno popestril duo violončelov, ki ga sestavljata Ana Mele in Tadej Mihelčič, učenca Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica.

Od slikarstva do grafike in restavratorstva

Veljko Toman je bil rojen leta 1944 v Splitu na Hrvaškem. Končal je srednjo šolo za oblikovanje in študij na pedagoški fakulteti, nato pa leta 1971  diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju, nato pa magistriral iz restavratorstva pri prof. Mirku Šubicu. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, pedagoškim delom in ilustracijo.

Orjaška rakiška hoja za glavni jambor

Rdeča nit razstave je slavni rakiški jambor, ki je zamenjal glavni jambor na jadrnici Bukova dolina, močno poškodovani v neurju, novembra 1893.  V hudi zimi so za premožnega slovenskega ladjarja Angela Henrika Jazbeca posekali orjaško hojo v gozdu Janeza Opeka, ki se je na Rakitno priženil iz Dolenje vasi pri Cerknici.

»Lesena pošast« prispe na cilj

Po izjemno težavni poti so z jamborom januarja 1894 vendarle prispeli na cilj, v ladjedelnico sv. Marka v Trstu, kjer jih je pričakala množica, ki še nikoli ni videla tako velikega jambora. Meril je namreč kar 64 metrov in so ga ljudje svojčas imenovali kar »lesena pošast«. Razstava bo na ogled do 13. aprila 2024.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja