Obvestilo

Jože Udovič dobil spominsko obeležje v »svoji« Cerknici

V Cerknici so danes slovesno odkrili  doprsni kip Jožeta Udoviča, pesnika, pisatelja, esejista in prevajalca, po katerem je knjižnica, pred katero kip stoji, pred 30 leti dobila ime. Kip je delo akademske kiparke Milene Braniselj, njegovo odkritje pa je prvi korak k spominskemu parku, ki ga bodo v tej notranjski občini postavili v spomin na svoje slavne rojake.

Pred 30 leti so Udoviču na njegovi rojstni hiši na Taboru postavili tudi spominsko obeležje. Posebno mesto ima osebna knjižnica v Udovičevi sobi, ki šteje okrog 3000 knjig, diapozitivov, revij. Velik del zbirke predstavljata poezija i proza, literarno- in umetnostnozgodovinske publikacije. Nekatere izmed njih so še posebej dragocene, saj vsebujejo Udovičeve zabeležke.

Poleg župana Marka Ruparja so se slovesnosti udeležili tudi sorodniki Jožeta Udoviča, direktorica knjižnice Marija Hribar in številni občani ter obiskovalci knjižnice, ki je tod pomembno kulturno in družabno središče.

»Ponosen sem, da cerkniška knjižnica nosi ime Jožeta Udoviča,« je poudaril župan in povedal, da je po statistiki bralne pismenosti Cerknica med najvišje uvrščenimi občinami v Sloveniji, kar je tudi zasluga knjižnice in njenih zaposlenih.

»Poglavitni namen spomenikov je ohranjanje spomina na ljudi, ki so vplivali na našo kulturo in zgodovino,« je med drugim dejala direktorica cerkniške knjižnice Marija Hribar.

Akademska kiparka Milena Braniselj je delo sprejela z velikim izzivom, saj je bilo razpoložljivo slikovno gradivo zanjo skoraj neuporabno, a je fotografije s pomočjo sorodnikov dopolnila.

Dogodek so glasbeno obarvali Notranjski rogisti, pesniški pridih pa mu je dodal dramski igralec Aleš Valič, ki je recitiral Udovičeve pesmi. Doprsni kip je poleg župana Ruparja in Kiparke Branisljeve odkrila tudi sestra Jožeta Udoviča Marta Jeglič.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Slovo Jošta Rupnika iz ebm-papst Slovenija na Slivnici

Na pobudo Jošta Rupnika, ki je zadnjih dvajset let kot glavni direktor uspešno vodil podjetje …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.