Obvestilo

Jubilejni, 30. furmanski praznik v Postojni odpira vrata

Turistično društv0 Postojna, ki  letos obeležuje 140-letnico delovanja, letos  že tridesetič pripravlja Furmanski praznik, je postal  tradicionalen in vseslovenska prireditev.  

Letošnja jubilejna prireditev bo v  nedeljo,  2. julija  2023,  v Postojni.   V primeru slabega vremena  bo prireditev prestavljena na  nedeljo, 9. julija 2023. Že sedaj je prijavljenih preko 120 konjenikov iz konjeniških društev iz vse Slovenije. Obiskovalcem želijo predstaviti festival furmanstva in konjeniški spektakel,  tako v obliki furmanske povorke s številnimi konjeniki po osrednji ulici v Postojni kot tudi konjeniški spektakel na zelenici pri Postojnski jami.

Že dopoldan  bodo številni obrtniki prikazovali svoje dejavnosti, ki se navezujejo na tematiko furmanstva …. ob zvokih frajtonaric, pokanju z biči ter vožnji z zapravljivčki.

Povorka po središču Postojne

V osrednjem delu  prireditve  bo povorka voz – lojtrnik, tajzel, parizar, voz s košem, s sodi, z deskami, s hlodi, prikaz vleke lesa, voz za prevoz piva, voz z ribniško suho robo .. Na čelu sprevoda bo godba na pihala z mažoretkami in številni konjeniki,  pa godci z narodnimi nošami  na zapravljivčku … Povorka bo krenila po osrednjih ulicah Postojne ter se predstavila številnim obiskovalcem prireditve; komisija bo izbrala najizvirnejše, ki bodo prejeli nagrado.

 Najboljši harmonikarji

Že dopoldan se bodo pomerili  tudi  tekmovalci v igranju  diatonične harmonike v tekmovanju za pokal Postojnske jame  ‘2023. Tudi letos  bodo predstavniki lovskih društev Brkinov, Krasa, Notranjske  kuhali in tekmovali za najboljši lovski golaž.

 Več kot tisoč obiskovalcev

Tudi letos organizatorji pričakujejo več tisoč  obiskovalcev z različnih koncev Slovenije in tujine, saj ocenjujejo, da si je  to prireditev v preteklosti  ogledalo prek 10.000 gostov. Prireditev po vsebinski zasnovi in svoji sporočilnosti vnaša  v slovenski  turistični prostor svojsko tematiko, ki ima svojo dediščinsko  “logiko” prav na Postojnskem, je o prireditvi zapisal  priznani etnolog prof. dr. Janez Bogataj.

TD Postojna / Uredništvo NzN

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja