Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Kenijski tekači v Radencih nepremagljivi, tekli tudi Notranjci

Radenci so v soboto zaživeli v Maratonu treh src, že 37. po vrsti, tek na 21 km pa je štel tudi za državno prvenstvo. Po lanski prenovi daljših prog, ki so maraton vnovič ponesle preko slovenske meje, teče pa se le en krog, so letos osvežili progi na pet in deset km.

Na maraton so se prijavili tekači iz 24 različnih držav, vrhove najdaljših disciplin pa so vnovič krojili kenijski tekači. Udeležbo na letošnjem maratonu v Radencih ocenjujejo kot rekordno, saj je na njem nastopilo skoraj 4.000 tekačic in tekačev.

Kenijca Joel Mwangi Maina (2:21:50) in Gladys Jepkurui Biwot (2:51:31) sta zmagala na 42 km. Biwotova je s tem ponovila uspeh izpred dveh let. Tudi na pol krajši razdalji, ki je štela tudi za slovensko prvenstvo, sta zmagi slavila Kenijca.

Silas Kiprono Too je bil najhitrejši na 21 km s časom 1:05:45 ure, najhitreje doslej na novi progi, tretji je bil Domen Hafner (1:11:07), ki je s tem osvojil tudi naslov slovenskega prvaka v polmaratonu. Slovenski naslov na 21 km je osvojila Sonja Roman (1:17:25), ki je na drugem mestu zaostala le za Kenijko Stellah Barsosio Jepngetich (1:14:58).

Na 10 km sta bila po pričakovanju prepričljivo najboljša Rok Puhar (31:55) in Eva Skaza (39:31) na 5,5 km pa Aleš Zver (15:46) in Breda Škedelj (18:32).

Na deset in 21-kilometrskih preizkušnjah smo opazili tudi nekatere tekače iz Primorsko-notranjske regije, denimo, iz športnih društev Tek je lek, Hotedršica in Ydria Motors. Tako se je Miro Petrovec (ŠD Tek je lek) na 21 km v moški konkurenci absolutno uvrstil na 66., v kategoriji pa na 1. mesto.  V ženski konkurenci je bila na na polmaratonski razdalji absolutnoodlična peta Lucija Čuk Dolenc, ŠD Hotedršica (2. v kategoriji),  pa Blanka Markovič Kocen (ŠD Ydria Motors) na 29. mesto absolutno in 4. v kategoriji, Karmen Petrovčič Potočnik (ŠD Tek je lek) pa na 30. mesto absolutno in 5. v kategoriji.

Maratona se je udeležilo veliko številno znanih slovenskih imen, poleg slovenskih skakalcev in skakalk, ki vsako leto množično prihajajo na maraton svojega sponzorja, pa je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki se je tako kot številni tekači zahvalil množici navijačev, ki so maratonce spodbujali ob progi.

Po besedah organizatorjev bodo uradni rezultati, tudi z razvrstitvami po starostnih kategorijah, na voljo 10 dni po zaključeni prireditvi, torej 31. maja.

Blanka Markovič Kocen

Foto: R. K.

 

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja