Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Krajani Hotedršice so usodo Cerkve svete Barbare na Ravniku vzeli v svoje roke

V Stari šoli v Hotedršici so sinoči predstavili dejavnosti za obnovo  cerkve svete Barbare na Ravniku. Cerkev, ki je od leta 2002 tudi kulturni spomenik, je namreč v izjemno slabem stanju, konec lanskega leta pa je bila na pobudo umetnostne zgodovinarke mag. Simone Kermavnar  oblikovana iniciativna skupina, ki je širši javnosti predstavila svoje dosedanje in prihodnje delo.

Klemen Trpin, občinski svetnik in član iniciativne skupine je pred predstavitvijo poudaril, da se je potreba po tej obnovi kazala že kar nekaj časa.  »Med ljudmi je bilo nekaj negotovosti, nismo se znali organizirati, na koncu pa nas je k temu spodbudil razpis Republike Slovenije za obnovo kulturnih spomenikov in takrat smo se takoj aktivirali, se prijavili na razpis in začeli z aktivnostmi, tako da zadnje štiri  mesece že aktivno delamo, pripravljamo dokumentacijo, zbiramo ponudbe, pripravljamo dogodke …« pojasnjuje sogovornik.

Aktivnosti so si zadali v dveh sklopih, prvi naj bi bil zaključen leta 2019, drugi pa 2020., k čemur jih zavezuje tudi državni razpis. Poleg zunanjosti in notranjosti te cerkve, ki stoji na 674 metrov visokem hribu, s katerega se odpira razkošen pogled na Javornik, Julijske Alpe in Triglav, bodo uredili tudi okolico, dostopne poti in parkirišče.  

V nekaj letih naj bi ravniška cerkev postala turistična točka za Hotedršico, Logatec in širše. V iniciativni skupini ocenjujejo, da bo prvi sklop obnove, to je ostrešje, stal okoli 50, drugi ,obnova fasade, pa 30 tisoč evrov. Z razpisom bi lahko pridobili do 50% potrebnih sredstev, računajo pa tudi na pomoč občanov, lokalnih podjetnikov in vseh, ki jim je mar te kulturne znamenitosti. Z namenom zbiranja sredstev so odprli tudi poseben transakcijski račun ter ustvarili spletno stran.

Krajani in člani iniciativne skupine si želijo, da bi ravniška cerkev ob 500-letnici prve pisne omembe, leta 2026, zasijala v vsej svoji lepoti, k čemur je pritrdil tudi logaški župan Berto Menard, ki se je udeležil sinočnjega dogodka.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Primož Godina

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja