Obvestilo

Krepitev podjetnosti med mladimi – izziv, ki smo ga dosegli!

Partnerji enoletnega projekta Podjetnost in podeželje, ki se v tem mesecu sicer formalno zaključuje, vendarle pa bodo njegovi učinki pomembno izhodišče za nadaljnje delo, so na zaključnem dogodku povzeli in predstavili projektne aktivnosti in medsebojne izkušnje pri delu z mladimi na področju podjetništva za kar si v lokalnem prostoru pa tudi širše prizadeva Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, sicer vodilni partner v projektu.

Za krepitev podjetnosti

Kot je uvodoma poudarila vodja inkubatorja dr. Jana Nadoh Bergoč je bil ključni namen projekta vzpostaviti sistem za krepitev podjetnosti med mladimi med 15-im in 29-im letom starosti na način, da podjetništvo med njimi krepijo mentorji – učitelji in mladinski delavci. Dogodek je bil priložnost za refleksijo in snovanje razvoja spodbudnega podjetnega okolja za mlade v regiji in oblikovanje regijske mreže sodelujočih institucij in posameznikov.

Projektnim partnerjem (Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak, Osnovna šola Pivka, Zveza društev Mladinski center Postojna in Kreaktiva) so se pridružile tudi druge šole. Pod okriljem Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva so s sodelovanjem in kakovostno izvedbo projektnih aktivnosti dosegli uspešne rezultate in učinke, ki krepijo razvoj podjetništva med mladimi v naši regiji.

Integracija podjetnosti in podjetništva

»Želimo si, da bi bil sistem zastavljen tako, da bi omogočali integracijo dimenzij podjetnosti in podjetništva v dejavnosti, ki jih organizacije oziroma šole že izvajajo. Na dolgi rok si želimo skupine otrok, mladih in mentorjev, ki se zavedajo, da s kompetencami podjetništva rešujemo aktualne izzive v lokalnem in globalnem prostoru. Za to si bomo v okviru Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva še naprej prizadevali.” je svoje zadovoljstvo nad trajnostjo rezultatov izrazila vodja dela z mladimi na inkubatorju, Dolores Keš.

Nova strategija s podjetniškimi vsebinami

»Tudi v LAS-u smo prišli do spremembe razmišljanja, v naslednji finančnih perspektivi bomo še več pozornosti namenili mladim in razvoju podjetniških idej. Dobri rezultati tega projekta potrjujejo, da je to področje smiselno podpreti. Naša nova strategija bo zato usmerjena v projekte, ki bodo pritegnili mlade in spodbujali podjetniške vsebine.« je na zaključnem dogodku projekta poudaril strokovni vodja Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Aleš Zidar.

Del programa so bili tudi mladi, predstavniki osrednje ciljne skupine, ki jim je bila v okviru projekta namenjena glavnina pozornosti. S prisotnimi na dogodku so osnovnošolki Urška in Nika ter študent Gabrijel delili pridobljene podjetniške kompetence in znanja v okviru mentorske podpore. Predstavljen je bil produkt EcoGan, čistilna tabletka v reciklirani embalaži ter odbojkarska mreža SmartNet, ki v primeru dotika igralca zasveti in opozori na prekršek. Oba produkta sta tehnično zahtevna, vendar so mladi dokazali, da z vztrajnostjo in ustrezno podporo zmorejo zelo zahtevne izzive.

Projekt, vreden 58.418,53 eurov, sofinanciran s strani CLLD programa (Evropski sklad za regionalni razvoj), v okviru razpisov LAS med Snežnikom in Nanosom, je eden tistih, ki ni samo odličen sam po sebi, ampak je v okolje prinesel tudi znatne spremembe: 2 nova izobraževalna programa (za učitelje in mladinske delavce ter mlade), kakovostna metodologija in didaktični pripomočki za spodbujanje podjetnosti mladih, vključitev predstavnikov ranljivih skupin, 68 izvedenih izobraževanj, 180 sodelujočih otrok, 10 novih mentorjev v šolah naše regije in 4 izven ter 2 mentorja v mladinskih organizacijah, 11 prijavljenih idej na POPRI in dve uvrščeni v finale tekmovanja na nacionalnem nivoju. Vse sodelujoče šole so podjetniške aktivnosti že umestile v svoje šolske načrte za naslednje leto in se prijavile na razpis SPIRIT. Ravno te dni so bili znani rezultati in kar 11-im šolam je na omenjenem razpisu uspelo pridobiti sredstva za nadaljevanje teh aktivnosti, na kar smo v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Perspektiva res ponosni. Zanimanje šol za sodelovanje in tudi rezultati kažejo na to, da smo v zadnjih dveh letih s sistematičnimi spodbudami pri delu z mladimi uspeli uveljaviti pomen podjetniških kompetenc in v regijskem prostoru razširili zavedanje, da podjetniške aktivnosti spodbujajo inovativnost, krepijo znanja in veščine mladih, ki bodo v prihodnosti soustvarjali gospodarsko okolje.

Formalno delo partnerjev v okviru projekta se z zaključnim dogodkom končuje, a delo se nadaljuje. To sta z lepimi mislimi zaokrožili tudi ravnateljici šol partneric v projektu.

»Kdor od začetka ve, kam ga vodi njegova pot, ne pride daleč. (Bonaparte) Čisto iskreno, tudi mi nismo vedeli, v kaj točno se podajamo, a smo veseli, da smo prehodili to pot in s tem ogromno pridobili.« ravnateljica OŠ Toneta Tomšiča Knežak, mag. Klavdija Sotlar.

Lepa prihodnost podjetniških krožkov

»Podjetniški krožek na naši šoli ima zelo lepo prihodnost. Veščine, ki jih šolarji pridobivajo s pomočjo izredno predanih mentoric, so zagotovo vrline, ki obogatijo mlade za življenje.« ravnateljica, mag. Nadja Černetič

 

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja