Obvestilo

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani izvedli 14 hišnih in osebnih preiskav zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve več kot 30 kaznivih dejanj goljufije, ponarejanja listin in pranja denarja. Preiskave so opravljali na območju Policijske uprave Ljubljana. Kaznivih dejanj je osumljenih 12 fizičnih oseb starih med 28 in 56 let. Z dejanji so bile oškodovane 2 pravni osebi in 4 fizične osebe.

Pri opravljanju hišnih preiskavah je sodelovalo 56 policistov in kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada.

S ponarejenimi osebnimi dokumenti na banke

V preiskavi, ki se je začela konec leta 2022, je bilo ugotovljeno, da je več medsebojno povezanih osumljencev izvrševalo kazniva dejanja na način, da so se na bankah bančnim uslužbencem predstavljali bodisi kot fizične osebe ali kot direktorji oškodovanih družb. Bančnim uslužbencem so pri tem izročali ponarejene osebne dokumente, izdane na ime oškodovane fizične osebe ali direktorja oškodovane družbe.

S pretvezo do visokih nakazil

Ko so na ta način izkazali istovetnost, pa so zahtevali izvršitev gotovinskega dviga s transakcijskega računa oškodovane gospodarske družbe. V nekaterih primerih pa sklenitev kreditnih pogodb, na podlagi katerih so banke na transakcijske račune oškodovanih družb nakazale večje denarne zneske, le te pa so osumljenci v nadaljevanju dvignili.

Od uslužbencev banke so tudi zahtevali izvršitev nakazila na točno določen transakcijski račun v tujino, katerega so obvladovale osumljene osebe. Gotovino so osumljenci v nadaljevanju bodisi dvignili ali pa nakazali na druge račune, ter si na takšen način pridobili veliko protipravno premoženjsko korist.

Osumljenec stari znanec policije

Po opravljenih hišnih preiskavah je bilo zoper 56 letnega državljana Slovenije odrejeno pridržanje na podlagi določilih Zakona o kazenskem postopku. Osumljeni je bil v predkazenskem postopku, ki ga je vodilo in usmerjalo Specializirano državno tožilstvo, priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Pridržani osumljenec je bil zaradi istovrstnih kaznivih dejanj že predobravnavan s strani policije v Sloveniji in tujini.

Več kot milijon evrov skupne premoženjske koristi

Skupna protipravna premoženjska korist v vseh kaznivih dejanjih znaša več kot milijon eurov (1.076.500 evrov), pri čemer je policija uspela zavarovati skoraj 600.000 evrov  (586.433,60 evrov). Najvišja pridobljena protipravna korist v enem samem dejanju je znašala pol milijona evrov.

PU Ljubljana / Uredništvo NzN

Foto:  arhiv Policije

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja