Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Krompirjevi štruklji s skuto

Po praznikih, ko je bilo vsega na pretek, ponovno prija kaj preprostega in dobrega. Krompir še imamo, predvidevam, in je že dovolj star, da lahko pripravimo odlične svaljke ali tokratno jed, štruklje. To je tista jed, ki jo kuhamo v prtičku, da obdrži obliko in  jo potem narežemo in zabelimo po želji. Tokrat je na vrsti različica z krompirjevim testom in skuto. V preteklosti so tudi v naših koncih imeli krave in iz mleka izdelovali maslo, skuto, tudi sir, čeprav ne v velikih količinah, saj so potrebovali to, da so nahranili vse družinske člane.

Sestavine:

1,5 kg krompirja
0,5 kg moke
5 jajc
5 dag masla
5 dag drobtin
sol
2 jedilni žlici masti z ocvirki
0,5 kg skute
3 žlice smetane
1,5 dcl goste kisle smetane
žlička cimeta
lička mletih klinčkov

Pripomočki:
posoda za mešanje
žlica
pripomoček za pasiranje krompirja
lonec za krompir in kuhanje svaljkov
serviet/prtič iz blaga
valjar

Potek dela:

Krompir olupimo in narežemo, osolimo ter skuhamo do mehkega. Ko je kuhan, ga odcedimo, pretlačimo in še vročemu dodamo maslo, sol, smetano, 3 jajca in moko ter vse skupaj hitro zamesimo v gladko testo. Testo razdelimo na dva dela, oba razvaljamo v pravokotnik in ju namažemo, vsakega s polovico nadeva. Nadev naredimo tako, da zmešamo skuto, drobtine, kislo smetano, 2 jajci, cimet in klinčke ter vse skupaj dobro premešamo. Namazano testo zvijemo in položimo na prtič (serviet) ter ga dobro zavijemo vanj. Prtič skupaj s testom kuhamo v slanem kropu pol ure. Kuhane vzamemo ven in narežemo na rezine. Štruklje zabelimo z maslom ali ocvirki.

Namig kuharja:

Uporablja se star, moknat krompir. Prtič naj bo širši od širine zavitka, ki ga damo na prtič. Vanj ga zavijemo zato, da obdrži obliko. Za rezanje lahko uporabimo sukanec ali zobno nitko brez okusa in vonja.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja