Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Krožno gospodarstvo – koncept prihodnosti?

V Krpanovem domu v Pivki je v organizaciji RRA Zeleni kras včeraj potekala delavnica na temo krožnega gospodarstva. Predavateljica Marjana Dermelj iz SVRK, ena največjih poznavalk krožnega gospodarstva, je z udeleženci preverjala, kako lahko mali podjetniki iz regije izkoristijo priložnosti tega gospodarskega modela, ki je pri nas še razmeroma nepoznan.

»Gre za to, da posnemamo procese iz narave in v gospodarski sistem vpeljemo tak način proizvodnje, da se zmanjša poraba surovin, vode in energije, na ravni podjetij pa vzpostavitev učinkovitejših proizvodnih procesov pomeni prihranek pri stroških za nakup energije in surovin. Hkrati z manjšim obremenjevanjem okolja prihranijo tudi pri stroških za ravnanje z odpadki,« pojasnjuje Dermeljeva. »Iz linearnega ekonomskega sistema, ki ga imamo trenutno, gremo v smer zapiranja zank, zato da ista surovina večkrat zaokroži skozi sistem. V današnjem svetu z naraščajočim številom prebivalstva, ki potroši vedno več, namreč kmalu ne bomo mogli več zagotavljati vseh potreb.«

Na delavnicah so pomen krožnega gospodarstva predstavili kot globalni kontekst, ki pokaže, kje danes naš planet je.

Trajnostno delovanje je konkurenčna prednost

Na RRA Zeleni kras imajo zelo veliko opravka predvsem z manjšimi podjetniki, oglašajo se tudi večja podjetja, a ta nekaj znanj na to temo že imajo. »Opažamo pa, da mali podjetniki v naši regiji zelo veliko delajo z naravnimi viri, v svoje delovanje že vnašajo neka načela trajnostnega delovanja, vendar tega ne prepoznavajo kot del svoje dejavnosti in potencialno konkurenčne prednosti,« pojasnjuje dr. Jana Nadoh Bergoč z RRA Zeleni kras, kjer se ukvarjajo s tem, kako podjetnike spodbuditi h krožnemu gospodarstvu, pri tem pa tudi sami rasejo in se razvijajo. »Skozi te dejavnosti smo ugotovili, da je pravzaprav v osnovi največji problem, da podjetniki ne vedo kaj v resnici krožno gospodarstvo je,« pravi Nadoh Bergočeva.

Pri RRA Zeleni kras na to temo sodelujejo tudi v več mednarodnih partnerstvih, trenutno pripravljajo celovit model, ki zajema tudi sodelovanje drugih podpornih organizacij, ki naj bi pripomogle k spodbujanju podjetnikov h krožnemu gospodarstvu. Razmisliti bodo morali tudi o finančnih spodbudah, poudarja sogovornica.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv RRA

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja