Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Lažanske gasilke skupaj že dve desetletji

Konec prejšnjega stoletja so se v Gasilski zvezi Logatec pogovarjali o tem, kako privabiti obiskovalce na njihove prireditve, pa je Marinka Cempre Turk predlagala, da bi v PGD Laze-Jakovica izvedli tekmovanje gasilk.  Ideja je padla na plodna tla, tako je bilo leta 1997 prvo tekmovanje, tekmovalo je 16 ekip, z leti se je število ekip ustalilo med 25 in 30; letos jih je tekmovalo 27. Seveda po  končanem tekmovanju sledi srečanje, veselica s srečelovom in glasbo – letos je gasilke, gasilce in druge obiskovalce zabaval ansambel Biseri.

Tekmovanje poteka v treh starostnih skupinah: A – članice nad 16 let, B – nad 30 let in C – nad 48 let. Navzgor ni omejitev, najstarejši  sta bili 80-letnici Marija Čuk iz PGD Jezero in Bernarda Svete iz PGD Grahovo, katerih  povprečna starost je 71 let! Skupino sestavlja pet članic: desetarka, dve napadalki, strojničarka in selka, kar pa ne pomeni, da je selivka, ampak da prenaša sporočila. Ekipe tekmujejo v vaji s hidranti, vajah raznoterosti, vezanju vozlov, na koncu pa jih čaka še kratek test. Mimogrede: veste odgovor na vprašanje, kakšno je razmerje pri oživljanju odraslih? Dva vpiha in 30, 15 ali 10 masaž?  Od tega je morda odvisno življenje sočloveka, zato še odgovor: 30 masaž! Letos je tekmovalo 27 ekip iz 20 društev- še najdaljšo pot so imele tekmovalke iz Renkovcev in Bučecovcev.

Še prve tri: skupina A: 1.Hotedršica 2, 2.Hotedršica 1, 3. Rakek

skupina B: 1. Laze-Jakovica, 2. Rakek, 3. Dragomer-Lukovica

skupina C: 1. Ilirska Bistrica, 2. Brezovica pri Borovnici, 3. Jezero.

Po končanem tekmovanju je sledil zbor na ploščadi za gasilskim domom PGD Laze-Jakovica. Najprej je poveljnik Miran Kermavner predal raport, nato pa so ob 20-letnici srečevanja gasilk spregovorili: Vinko Keršmanc, član UO pri GZ Slovenija, Anton Čuk, predsednik GZ Logatec, Pavla Ponikvar, predstavnica v GZS za Notranjsko, Tadeja Nagode, predsednica ženske komisije pri GZ Logatec in PGD Laze-Jakovica. Na koncu pa je govor predsednice PGD Laze-Jakovice Karmen Laznik, ki je bila odsotna zaradi bolezni, prebral namestnik Branko Simšič. Slednji se je tudi zahvalil vsem gasilkam, vsem gostom za udeležbo in jih povabil na snidenje ob letu osorej. Druženje se je nadaljevalo ob jedači, pijači in dobri glasbi.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Ne spreglejte

Od zemlje k nebu – Kolaži Jasmine Čelan v galeriji Zavarovalnice Triglav v Postojni

V Zavarovalnici Triglav, Območni enoti Postojna, kljub epidemiji nadaljujejo s postavitvami zanimivih likovnih del različnih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja