Obvestilo

Logatec: Februarski priznanji tokrat v roke Janezu Trevnu in Simoni Kavčič

Občina  Logatec slovenski kulturni praznik že vrsto let obeležuje s podelitvijo priznanj za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju kulture. Kot je med drugim dejal slavnostni govornik, logaški župan Berto Menard, bi bilo kulturno življenje v občini brez zavzetosti, ustvarjalnosti in vztrajnosti vseh prejemnikov močno osiromašeno.

Februarski priznanji za leto 2017 sta prejela Janez Treven za življenjsko delo  in Simona Kavčič za izjemne dosežke na področju kulture.

Janez Treven je že od prvih dni svojega delovanja v Glasbeni šoli Logatec »živel in gorel« zanjo in preko nje vplival na kulturno okolje logaške občine. Janezova gorečnost za kulturo ni bila samo v zagotavljanju materialnih pogojev za kvantiteto in kvaliteto pouka logaške glasbene šole. Že vse od leta 1983 namreč vodi Mešani cerkveni pevski zbor Rovte. Prav tako je bil v 80-ih letih prejšnjega stoletja z njegovo pomočjo ustanovljen Moški pevski zbor Rovte, ki ga je Janez Treven vodil kar 11 let.

S svojo strokovnostjo, vztrajnostjo, skrbnostjo, zagnanostjo in razumevanjem, je veliko prispeval k ohranjanju zborovskega petja v Rovtah.

Februarsko priznanje za izjemne dosežke na področju kulture so v Narodnem domu Logatec sinoči podelili Simoni Kavčič, profesorici razrednega pouka na OŠ 8 talcev, in sicer za preseganje običajnosti delovanja pri razvijanju novih oblik in vsebin kulturnega delovanja na področju gledališča in kamišibaja v občini Logatec.

Projekt Kamišibaj je nastal z združitvijo teh dveh svojih ljubezni, gledališča in branja, z njim pa je prejemnica priznanja prestopila ne le prag domače šole in delovanja v občini, ampak ponesla tudi glas občine širše v slovenski prostor.

Mlade po mnenju Simone Kavčič preveč obremenjujejo socialna omrežja in internet, njihovo razumevanje umetnosti in kulture pa je odvisno tudi od tega, kar jim doma povedo starši, ki jih usmerjajo predvsem v svet športa, morda še nekoliko v glasbo. V logaškem kulturnem življenju pogreša neko kulturno hišo, kjer bi se srečevali nadebudni ustvarjalci in izmenjevali ter razvijali ideje, pogreša pa tudi »kulturni dogajalnik«, saj se, kot pravi, v Logatcu še vedno dogaja, da sočasno potekajo po trije dobri kulturni dogodki hkrati.

Župan Berto Menard je v nagovoru vnovič spomnil na potrebo po novem narodnem domu v Logatcu. Kot je povedal, letos pričakujejo gradbeno dovoljenje, prihodnje leto pa naj bi se gradnja vendarle začela.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Slovo Jošta Rupnika iz ebm-papst Slovenija na Slivnici

Na pobudo Jošta Rupnika, ki je zadnjih dvajset let kot glavni direktor uspešno vodil podjetje …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.