Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Maruša Forjanič in Jan Piletič sta cerkniška športnika leta 2017

V Kulturnem domu Cerknica so včeraj slovesno razglasili športnico in športnika leta 2017 ter podelili vrsto priznanj  tistim, ki so se na športnem področju v minulem letu še posebej izkazali. Laskavi naziv najboljših med najboljšimi sta letos prejela Maruša Forjanič in Jan Piletič, oba člana KK Brest Cerknica.

Prireditev je v organizaciji Občine Cerknica in Športne zveze Cerknica  potekala v petih sklopih, do najprestižnejše razglasitve na koncu. Poleg skrbno izbranih umetniških nastopov mlade plesalke ob drogu Anje Šivic in break dance plesalca Andraža Zalarja je v kulturnem delu programa nastopila še mezzosopranistka Lucija Mekina, učenka  GŠ Frana Gerbiča, ki je uvodoma zapela slovensko himno.

V kategoriji nadarjeni športnik Občine Cerknica – individualni šport  so podelili kar 19 priznanj, kar kaže na to, da se za prihodnost cerkniškega športa ni bati. Prejemniki priznanja za nadarjene športnike letos prihajajo iz vrst Kegljaškega kluba Brest Cerknica, Ping pong kluba Rakek, nekaj pa jih je tudi iz cerkniškega kegljaškega kluba.  Prav ti klubi so bili tudi nagrajeni s priznanjem nadarjeni športnik 2017 – kolektivni šport.Priznanji za športni kolektiv sta prejela ženski športni kolektiv Kegljaški klub Brest Cerknica in moški športni kolektiv Kegljaški klub Cerknica.Priznanje za ekipo leta 2017 je prejel Košarkarski klub Cerknica.

Nagrajeni najzaslužnejši športni delavci

 S priznanji seŠšportna zveza Cerknice zahvalili za nesebične prispevke športnih delavcev, ki zagnano in neutrudno skrbijo za razvoj športa v občini, bodisi v okviru društva kakor tudi drugače. Priznanje za uspešnega športnega delavca občine Cerknica si je zaslužil Tomaž Strohsack, član Ping pong kluba Rakek, od koder prihaja tudi drugi prejemnik tega priznanja, Peter Stražišar. Oba v klubu že vrsto let nesebično in skrbno opravljata številne naloge, ki jih nikoli ne zmanjka.

Prejemnik priznanja za uspešnega športnega delavca občine Cerknica, Matjaž Kandžič, prihaja iz TKD Sovica, kjer je zaslužen za razvoj lokostrelske sekcije.

Uspešen športni delavec občine Cerknica, ki so ga sinoči nagradili s priznanjem, je tudi Sebastjan Štraus, član Košarkarskega kluba Cerknica.  Vestno opravlja funkcije gospodarja kluba in že več let aktivno sodeluje na športnem področju v Cerknici. Nekdanji odličen mladi nadarjen nogometaš, ki mu je poškodba preprečila nadaljnjo nogometno pot v tekmovalnem športu, je sedaj eden izmed glavnih promotorjev športa v občini Cerknica, predvsem na področju košarke, teka in kolesarjenja.

Petra Bašek in Erik Kandare nagrajena za izredne dosežke

Posebno priznanje za izredne dosežke v tekmovalnem športu sta prejela Petra Bašek, članica KK Brest Cerknica, ki je dosegla 3. mesto na svetovnem prvenstvu, članice ekipno, druga mesta na DP posamezno, kombinacija in ekipno, in 5. mesto na Evropskem pokalu, ekipno, ter Erik Kandare, član Cerkniškega društva strelk in strelcev, zmagovalec slovenske mladinske lige 2017 in državni prvak, malokalibrska puška 50 m leže, kategorija mladinci in malokalibrska puška trojni položaj (kraljeva disciplina), kategorija mladinci, državni rekord 1151 krogov, in državni podprvak posamezno standard zračna puška, strelec leta 2017.

Občina Cerknica podeljuje tudi priznanja za odlične rezultate v letu 2017 za osebe s posebnimi potrebami, varovancem Varstveno delovnega centra Postojna, enota Cerknica, ki so se udeležili 24. iger specialne olimpijade Slovenije, Primorsko notranjske regije v Kopru, in 11. državnega turnirja specialne olimpijade Slovenije v Ljubljani. Priznanja so prejeli Rok Modic, Marijo Žnidarič, Magda Mlakar, Anel Serdarević, Katja Martinčič, Slavko Kovač, Anže Urbas in Andraž Lekšan.  Vsi našteti so prejeli tudi priznanje za nogometno ekipo za doseženo 4. mesto v nogometni ligi.

 Počastitev olimpijcev

V času od 9. do 25. februarja so v Pjongčangu potekale 23. olimpijske igre, katerih sta se med več kot 3.000 športniki, ki se potegujejo za najvišja športna odličja, udeležila tudi dva iz cerkniške občine, njune uspehe pa so  povzdignili tudi na sinočnji prireditvi. Seveda govorimo o Urški Poje in Janu Urbasu.

Urška Poje je dvajsetletna biatlonka iz Lipsenja, članica Smučarskega kluba Loška dolina, je na klasični 15 km olimpijski preizkušnji v Pjongčangu osvojila 12. mesto, potem ko je zadela vseh 20 strelov in pritekla do cilja. Na letošnje OI ni šla z velikimi pričakovanji, absolutno pa z namenom, da da vse od sebe in Urška je to zagotovo storila.

Letošnjih OI se je s hokejsko reprezentanco udeležil tudi Jan Urbas, odlični napadalec iz Dolenje vasi, ki trenutno igra v elitni nemški ligi za klub Fishtown Pinguins. Slovenska reprezentanca je v Pjongčangu vknjižila dve zmagi in dva poraza. Janov prispevek sta bila dva gola, prvi v igri z ameriškim moštvom in drugi proti Norveški reprezentanci.  Fantje so pustili srce na ledu in za Slovenijo so junaki.

Urške in Jana na prireditvi ni bilo, saj imata vsak svoje obveznosti in jima bo s tem namenom kasneje, ko z njimi zaključita, organiziran sprejem pri županu. Jima pa je zato občinstvo v cerkniškem kulturnem domu namenilo velik aplavz.

Na koncu še športnica in športnik leta …

 Pred koncem prireditve smo dočakali še podelitev priznanj za športnico in športnika leta. Športnica občine Cerknica leta 2017 je postala Maruša Forjanič članica KK Brest Cerknica, športnik pa Jan Piletič iz istega kluba.

Maruša Forjanič je doma iz Starega trga in je že od svojega otroštva zapisana športu. V času svoje športne kariere se je ob kegljanju ukvarjala tudi z biatlonom, ki ga je morala opustiti zaradi šolskih obveznosti. V letu 2017 je kot edina predstavnica Slovenije nastopila na posameznem pokalu v Nemčiji, kjer je med državnimi prvakinjami Evropskih držav za kategorijo U – 23 zasedla 3 mesto. Maruša je tudi kandidatinja za reprezentanco Slovenije za kategorijo U – 23, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu meseca maja v Cluju (Romunija).

Jan Piletič, član KK Brest Cerknica, se ukvarja z kegljanjem od svojega 10. leta starosti. V letu 2017 je nastopil na Svetovnem prvenstvu za kategorijo U – 18, kjer je skupaj z Jakobom Jančarjem iz Kamnika osvojil tretje mesto v disciplini dvojic. Jan je kljub svoji mladosti tudi stalni član članske moške ekipe ki nastopa v 1. Slovenski ligi. Tako kot Maruša je tudi Jan tudi kandidat za mladinsko reprezentanco Slovenije za nastop na letošnjem Svetovnem prvenstvu.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelić, Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja