Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Meblo- feniks novogoriškega gospodarstva

Na zadnjem letošnjem gospodarskem forumu, pogovornem večeru z gospodarstveniki, je postojnska gospodarska zbornica tokrat gostila Roka Lozeja, prvega moža novogoriškega Mebla.

V podjetju, ki je nekoč veljalo za paradnega konja novogoriškega gospodarstva, so prodajali tako rekoč vse. Zgradili so močno blagovno znamko, ki še danes daje ime vzmetnicam in je še vedno pojem zdravega spanja. Nocojšnji gost, ki je vodenje podjetja prevzel iz rok svojega očeta, je v pogovoru z Marjano Grčman uvodoma povedal, da je rad operativno vključen v delo in se v pisarno ne zapira. Kot je dejal, je bil Meblo prva tovarna v Novi Gorici in v tistem času  ena najmodernejših tovarn v Evropi. »Dolgoletni vodilni položaj v proizvodnji izdelkov za spanje v Sloveniji so pridobili s prenosom znanja in izkušenj na več kot 50-letni poti ter z nenehnim izobraževanjem zaposlenih.Podjetje, ki nadaljuje tradicijo nekoč velikana Mebla, iz leta v leto posluje bolje,« je dejala moderatorka.

Legendarni znak za Meblo je izdelal Oskar Kogoj, ki se je v tem podjetju tudi zaposlil. Tedaj so Meblovi izdelki kot, denimo, počivalnik Gondola,  pobirali najprestižnejše nagrade, smo izvedeli v pogovoru. Najbolj zlati časi zanj so bila šestdeseta in sedemdeseta leta, ko so prodali praktično vse, kar so naredili, na jogi je bilo treba celo čakati.

V najboljših časih je Meblo zaposloval okoli 2.500 ljudi z novogoriškega območja, od Ikee, ki je leta 2008 prekinila pogodbo z Meblom, pa so se, kot pravi Lozej, veliko naučili.

Po stečaju Mebla leta 2012 je Lozej skupaj z desetimi delavci ustanovil novo podjetje. »Bolj kot finance je ključno obvladovanje delovnih procesov,« poudarja. Po njegovih besedah jogije danes sproti prodajajo, zaloge pa imajo v repromaterialu. Sodijo v srednji višji cenovni razred, večinoma delajo za slovenski trg, njihov najdražjo izdelek pa je jogi Nirvana, za katero je treba odšteti kar 4.000 evrov.

Trenutno je v Meblu zaposlenih 27 delavcev, povprečna plača je 1.600 evrov bruto, 8 odstotkov letne realizacije vlagajo v razvoj, Lozej pa ne razmišlja o tem, da bi postali globalna blagovna znamka. Deloma jih namreč omejuje logistika, saj svoje izdelke prevažajo do 600 km daleč.. Prihodnost jogijev prvi mož Mebla vidi v hibridnih ležiščih. Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja