Obvestilo

Medenjaki

Božični prazniki so mimo, silvestrovo pa pred nami in še vedno se lahko posladkamo z enostavnimi in dišečimi medenjaki. Pripravila sem jih tudi z otroki na začetku decembra in fotografije so s te delavnice. Tako boste videli, da lahko medenjake pripravijo tudi otroci, seveda s pomočjo staršev, ker jih v vročo pečico ne bodo dajali sami, še manj pa jemali  iz nje. Z vonjem po praznikih, s cimetom, klinčki in pomarančami vas v tem letu pozdravljam in želim ogromno kuharskih in osebnih uspehov v prihajajočem letu 2018.

Sestavine:
5 jajc
29 dag margarine in masla
30 dag sladkorja
½ kg meduz
začimbe za medenjake ali cimet + mleti klinčki + limonina lupina
4 žličke sode bikarbone ali pecilni prašek
1,5 kg moke

Pripomočki:
tehtnica
posoda
pekač

Potek dela:

Jajca in maslo zmiksaš, dodaš sladkor, med in začimbe ter zmešaš. Nazadnje dodaš moko in sodo bikarbono ter zamesiš testo. Le-tega pustiš, da počiva pol ure. Razvaljaš na 1 cm debelo in izrežeš piškote poljubnih oblik. Peci na 170 do 180°C, manjše 7, večje 10 minut.

Namig kuharja:

Pečene in ohlajene lahko okrasiš z ledom tako, da zmešaš limonin sok s sladkorjem v prahu, da nastane gosta, vendar še tekoča zmes, ali pa limonin sok nadomestiš z vodo.Lahko jih okrasiš tudi tako, da jih pred pečenjem premažeš z jajcem in nanje položiš orehe.Če se pri prvi peki piškoti razlezejo, dodaj več moke.

Klavdija Hiti
Foto: Mario Žnidaršič

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja