Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Mladi Slovenci iz Kanade zaplesali v osrčju Notranjske

Nova vas na Blokah preteklo nedeljo gostila folklorno skupino Mladi glas Planika  iz Toronta, ki se je na Notranjskem skupaj z Ansamblom Saša Avsenika zaustavila med turnejo po Sloveniji. Po gasilski tekmi s starimi brizgalnami se je pred domačim občinstvom zavrtelo 30, od skupno sto članic in članov, starih med 16 in 27 let.

Plesna skupina  Mladi glas Planika že 42 let skrbi za ohranjanje slovenske folklore in glasbe v Torontu v Kanadi. Ustanovljena je bila leta 1974 kot del slovenske dramske skupine, ki je delovala v okviru Slovenskega kulturnega centra pri Župniji Brezmadežni v Torontu. Voditeljica Nancy Grdadolnik Kajin pravi: »Voditelji in koordinatorji so si vsa leta prizadevali za ohranjanje slovenske tradicije ter navduševali drugo in tretjo generacijo kanadskih Slovencev za slovensko folkloro. Ples, glasba in banketi nas povezujejo, kar nam veliko pomeni. Dokler bomo slovensko izročilo prenašali na naslednje generacije, toliko časa bomo še imeli slovensko folkloro, gledališče in cerkev.«

Plesalci vadijo v cerkveni dvorani v Torontu, veliko pa gostujejo tudi drugod po Kanadi. »Z veseljem jim pokažemo slovensko folkloro,« pove sogovornica, ki sodi v prvo generacijo slovenskih izseljencev v Kanado. »Mama je iz Lenarta na Štajerskem, ata iz Šentjošta na Gorenjskem, mož in njegovi starši pa iz Bele krajine,« pojasnjuje. Slovenija ji pomeni drugi dom, tu je bila že kakih dvajsetkrat, petkrat s folklorno skupino.

Rojaki iz Toronta so v Sloveniji na turneji dva tedna, spoznavajo domovino svojih staršev in starih staršev, ki se je, kot pravi Nancy Grdadolnik Kajin, močno spremenila in razvila kot dežela, po njenem mnenju na bolje.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja