Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Na Blokah so škropile stare brizgalne

V Novi vasi na Blokah se je danes odvijalo zanimivo tekmovanje s starimi gasilskimi brizgalnami, ki je v osrčje Notranjske privabilo lepo število obiskovalcev.

Po besedah poveljnika PGD Nova vas Jožeta Milavca je tekmovanje z ročnimi brizgalnami že tradicionalno, letos so ga pripravili petič,  in poteka v treh kategorijah: mladinski, ženski in članski. »Gre se predvsem za to, da pokažemo staro tehniko, jo vzdržujemo in obnovimo rokovanje z njo.«

Po sogovornikovih besedah so te brizgalne po društvih, v Novi vasi imajo dve, eno večjo iz leta 1929 in manjšo iz leta 1895. »Druga društva na tekmovanje pripeljejo svoje brizgalne, ki jih po potrebi tudi posodimo,« dodaja.

Na tekmovanju je bilo opaziti tudi številne mlade, ki se, kot pravi sogovornik na Blokah med gasilce radi vključujejo, je pa treba z njimi veliko delati.

V družabnem delu je ob Ansamblu Saša Avsenika nastopila tudi slovenska folklorna skupina Mladi glas  iz Toronta, ki v Kanadi ohranja slovensko folklorno izročilo. Gre za drugo in tretjo generacijo izseljencev, med katerimi jih večina ne govori več slovensko, kljub temu pa v domovino svojih dedov in babic radi pridejo. Letos so obiskali številne kraje po Sloveniji, saj bodo oziroma so nekateri prišli za več kot mesec dni.

Besedilo in foto: Blanka  Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Lov (na ščuke) je odprt!

Na Cerkniškem jezeru vsako leto za 1.maj poteka tradicionalni ščukolov, s katerim ribičli zaznamujejo začetek …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja