Obvestilo

Na Blokah že dvaindvajsetič po Krpanovi poti

V nedeljo, 28. 4. 2024, bo od 8. do 10. ure na Blokah potekal tradicionalni Pohod po Krpanovi poti.  Začetek in zaključek pohoda, ki bo izveden v vsakem vremenu, bo pri Bloškem jezeru na Volčjem. Pohod je v osnovni različici dolg 19, v podaljšani s povirjem Iške pa 23 kilometrov. Pot je zložna in primerna za vsakogar. Večina pohodnikov jo zmore v štirih do šestih urah.

Pot vas vodi mimo dvajsetih posebej označenih pojavov naravne in kulturne dediščine. Na cilju na Bloškem jezeru vas bo čakal topli obrok tradicionalne bloške kulinarike.

Pohod ni tekmovalen

Vsak udeleženec bo ob prijavi dobil brezplačno zemljevid z označenimi znamenitostmi ob poti. Tako si boste lahko ogledali nizko barje Bloščice, ki je posebnost slovenskih mokrišč, v Ravniku pa cerkev sv. Roka, ki je bila med vojno uničena. Pri obnovi so se zgledovali po cerkvi v ruševinah v Berlinu. V Ravniku je posebnost tudi brbotajoči vodnjak. V Zavrhu si boste ogledali spomenik bloškemu volu saj je znano, da so bili Bločani odlični rejci in prekupčevalci z voli. Pri sv. Urhu vas pričakajo ostaline gradu – tabor Nadlišek, malo dalje pa ostaline Fajglove domačije, kjer je bil Martin Krpan doma in tudi mežnar pri omenjeni cerkvi. Le malo dalje so ruševine gradu Pajkovo, kjer je bil Krpan zaposlen kot “mirkač”, kot pravi ljudsko izročilo. Vas Zales se ponaša s sto petdeset let staro “pajštabo” – sušilnico sadja, v Grabnu pa boste lahko opazovali krepko čez sto let star mlin, ki še vedno melje. In še marsikaj drugega.

Prijave

Vsak udeleženec bo ob prijavi dobil posebno darilo organizatorja. Ob poti bosta dve okrepčevalnici z domačim prigrizkom in napitki. Na koncu pohoda boste dobili topel obrok tradicionalne bloške kulinarike. Prijavite se lahko na dan pohoda na Bloškem jezeru od sedme ure dalje. Organizator bo prijave zaključil pri 1000 pohodnikih. Vse morebitne spremembe zaradi vremena ali podobno bodo objavljene na www.bloke.si. Informacije: www.bloke.si  tic.bloke@gmail.com • 031 326 158 (Matej Pakiž)

TD Bloke /Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja