Obvestilo

Na logaški domačiji Pr’Petrov ustvarili edinstven projekt

V 200 let stari logaški kmečki hiši Pr’ Petrov na Brodu so pretekli teden zaključili menjavo starih stebrov, ki podpirajo obokan strop, z novimi. Pri reševanju tega primera zaščitene kulturne dediščine so se povezali tudi s študenti kamnoseštva s sežanske višje strokovne šole, ki so ročno izdelali nove stebre in tako ustvarili edinstveno podobo stare domačije.

Študenti drugega letnika kamnoseštva so v okviru študijske naloge povsem ročno izdelali nove stebrov, pri čemer so izbrali prave kose kamna, ga ročno razlomili in tudi povsem ročno obdelali.

Delo je potekalo dva tedna: v ponedeljek, 2. 7., so odstranili prvi stari steber in pripravili vse za postavitev novega – temelj, v četrtek isti teden so postavili prvi novi steber. V tednu, ki je sledil, pa so v ponedeljek najprej odstranili drugi stari steber in v četrtek postavili novega.

Gre za zanimivo zgodbo reševanja kulturne dediščine s strani mladih, ki se učijo in obvladujejo staro, že skoraj izumrlo obrt, obenem pa je to tudi primer dobre prakse sodelovanja različnih strok v lokalnem okolju. Pri projektu namreč sodelujejo sežanski kamnolom, Logatčan je tudi ravnatelj sežanske višje šole, nove kovinske vezi za oboke je skoval kovač iz Rovt, pri pritrditvi jim je pomagal domači kovinar, statiko pa je preveril logaški statik, je poročala STA.

Po podatkih strokovnjakov v Sloveniji že vsaj desetletje ni nihče izdelal kamnitih stebrov na roko, da bi jih kdo zamenjal pod stoječimi velbi, pa se sploh nihče ne spomni, so zapisali v domačiji Pr’ Petrov.

V domačiji izpostavljajo tudi odlično sodelovanje z zavodom za varstvo kulturne dediščin in dodajajo, da je projekt finančno podprla Občina Logatec.

Uredništvo NzN

Na fotografiji Andrej Korenč in Anton Marn, ravnatelj Visoke strokovne šole Sežana, pripravljata temelj za drugi steber (Anja Sedej)

 

 

Ne spreglejte

Še eno uspešno reševanje v vodonosu na meji človeških zmogljivosti

Člani cerkniške ribiške družine so se v četrtek spopadli s  peklenskim reševanjem  v Vodonosu. Rešili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja