Obvestilo

Na mednarodni dan piva ne pozabimo na odgovornost

Prvi petek v avgustu – letos je to 3. avgusta – je mednarodni dan piva. Praznik slavijo že skoraj povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Njegov namen je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizko-alkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena. Najpomembnejše ostaja odgovorno uživanje alkoholnih pijač. V Sloveniji, ki zaseda 9. mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn praznujemo tretjič. Veliki in mali pivovarji se samostojno odločajo, v kakšni obliki ga bodo praznovali.

Mednarodni dan piva je vedno prvi petek v avgustu. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v  Kaliforniji, zrasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, združene in prepletene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se praznovanju pridružujejo nova mesta in nove države. V Sloveniji ga organizirano praznujemo že tretje leto.

V Sloveniji imamo poleg velike Pivovarne Laško Union, s skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva, že preko 80 malih pivovarn. Velik del te skupnosti je povezan v Združenju slovenskih pivovarn, ki si prizadeva v Sloveniji ustvariti pivu prijazno gospodarsko, vendar hkrati tudi družbeno odgovorno okolje. Zato so ponosni, da povezujejo tako velikega, kot male pivovarje, ustvarjajo in podpirajo dogodke, ki osveščajo uporabnike o tem kako in če sploh pivo sodi v njihov življenjski stil. Tako so poskrbeli za prvi prevod sicer že pete izdaje knjige Pivo in zdravje, zmerno uživanje piva kot del zdravega načina življenja, v slovenski jezik. Knjiga je na voljo v 60 slovenskih knjižnicah, v elektronski obliki pa tudi brezplačno preko povezave www.zpslo.si.

Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti –kultur, jezikov, kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju spodbudilo vse svoje člane, pa tudi pivovarje nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo, ti pa se samostojno odločajo o tem, na kakšen način bodo dan obeležili.

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizko-alkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160. Slovenija na lestvici evropskih držav, zaseda 9. mesto s skoraj 80 litri popitega piva na leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka republika (143 l), sledijo pa Nemčija (104 l), Avstrija (103 l), Poljska, Litva, Irska, Estonija, Romunija. Za Slovenijo pa so se do 15. mesta po zadnjih podatkih zvrstile Latvija, Finska, Bolgarija, Hrvaška, Luksemburg in Slovaška. Na repu te lestvice je Turčija, z  12 litri na prebivalca na leto (vir Brewers of Europe).

Kljub temu da gre za dan, ko se poklonimo pivu, njegovim ustvarjalcem in partnerjem te žlahtne pijače, Združenje slovenskih pivovarn na prvo mesto postavlja odgovorno uživanje vsakršnih alkoholnih pijač. Odločno stališče združenja je tudi, da sta pitje alkohola in vožnja z avtom nezdružjiva. Zato je tudi tokrat njihovo sporočilo na Mednarodni dan piva: »Pivo je eden najlepših darov narave, mojstrstvo človeških rok in zrcalo kreativnosti njegovih ustvarjalcev. Uživajmo ga odgovorno!«

Vesel mednarodni dan piva vsem ljubiteljem zlatorumene pijače! Združenje slovenskih pivovarn vabi, da ga praznujemo skupaj. A ne pozabite, uživajmo odgovorno!

Vir: Združenje pivovarjev Slovenije

Ne spreglejte

Še eno uspešno reševanje v vodonosu na meji človeških zmogljivosti

Člani cerkniške ribiške družine so se v četrtek spopadli s  peklenskim reševanjem  v Vodonosu. Rešili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja