Obvestilo

Miranu Žitku najvišje kulturno priznanje v Postojni

Na tradicionalni osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku so priznanje Miroslava Vilharja za življenjsko delo na področju kulture in promocije občine Postojna za leto 2018 podelili Miranu Žitku.

Kot je spomnila slavnostna govornica Silva Bajc, vodja JSKD OI Postojna, smo Slovenci edinstveni tudi v tem, da smo kulturi, ki se je na izbrani dan sicer spominjajo številni narodi v svetu, namenili državni praznik. Še poseben pečat letošnjemu kulturnemu prazniku po njenem mnenju dajeta pomembni obletnici: 200-letnica rojstva Miroslava Vilharja in 100-letnica Cankarjeve smrti. »Sto let po smrti je Cankar s svojimi črticami, govori in eseji še kako aktualen. Še danes po slovenski zemlji hlapci Jerneji iščejo svojo pravico, kralji na Betajnovi pa bogatijo s tistim, kar ni njihovo,« je dejala Bajčeva. Vsega zla bi bilo po njenem mnenju dosti manj, če bi bilo v ljudeh manj pohlepa po materialnih dobrinah.

Letošnji nagrajenec Miran Žitko je praktično vse življenje povezan s kulturo. Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Postojna. Šolanje je nadaljeval s študijem klavirja na Glasbeni matici v Trstu pri prof. Gojmirju Demšarju ter pozneje solopetje na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Leta 1991 je nastopil službo tenorista v profesionalnem Slovenskem komornem zboru, (sedanjem Zboru Slovenske filharmonije)  v Ljubljani. Ob tem se  je glasovno izpopolnjeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za operno petje pri prof. Ireni Baar in  prof. Aleksandru Brownu, kjer je tudi diplomiral.

Bil je zborovodja številnim pevskim skupinam, ob tem pa  je vedno našel čas tudi za petje v domačem Mešanem pevskem zboru Postojna, leta 1996  pa je kot tenor sodeloval s Komornim zborom Ave Ljubljana na turneji po ZDA.

Poleg zborovodstva in pevskega nastopanja je bil veliko let učitelj klavirja in nauka o glasbi  ter učitelj petja na Glasbeni šoli Postojna, Glasbeni  šoli  Vinka Vodopivca  Ajdovščina in Glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici. Iz njegove pedagoške prakse je kar nekaj učencev nadaljevalo študij glasbe na srednji glasbeni šoli.

Že nekaj let je Miran Žitko zaposlen kot »koordinator za kulturo« na Občini Postojna, kjer skozi kulturne dogodke skrbi,  poleg ostalih kulturnih producentov v Postojni, za promocijo in kulturni utrip občine Postojna. Skozi svoje aktivnosti se je vsa leta aktivno vključeval v kulturno življenje na Postojnskem. S svojim glasom in zborovodstvom pa pripomogel k prepoznavnosti naše občine in gradil kulturne mostove med domačim krajem in raznimi društvi in skupinami iz drugih občin naše domovine, zamejstva in tujine.

Priznanje Miroslava Vilharja za življenjsko delo na področju kulture in promocije občine Postojna za leto 2018 je iz rok župana Marentiča sprejel vidno ganjen, osrednjo prireditev pa so glasbeno obarvali Glasbena skupina Just friends, Mojca Bedenik, sopran, MePZ DU Postojna Burja, Otroški zbor Črički iz Vrtca Postojna in glasbenik Vital Jurca, z besedami pa sta jo povezala Katja Jordan in Robert Pavšič.

»Kultura ne sme nikoli biti nepotreben strošek, ker je lahko dodana vrednost k življenju slehernega izmed nas,« je slavnostni nagovor zaključila Silva Bajec.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Atelje Postojna

Ne spreglejte

Slovo Jošta Rupnika iz ebm-papst Slovenija na Slivnici

Na pobudo Jošta Rupnika, ki je zadnjih dvajset let kot glavni direktor uspešno vodil podjetje …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.