Obvestilo

Najvišje občinsko priznanje Loške doline Jožefu Goršetu

Na slavnostni seji občinskega sveta ob občinskem prazniku Loške doline je župan Janez Komidar podelil vrsto priznanj zaslužnim posameznikom in skupini.

 V spomin na dogodke pred 76 leti, ko so 19. oktobra partizani zavrnili italijanski napad na Lož in okupatorja za vedno pregnali iz Loške doline, občani le-te na ta dan praznujejo svoj praznik. Župan Janez Komidar je v uvodnem nagovoru poleg tega spomnil še na dve pomembni obletnici, in sicer 540 let od podelitve mestnih pravic Ložu in 150-letnico rojstva velikega slovenskega pisatelja Frana Milčinskega.

»Leto je vnovič zaznamoval investicijski cikel, kar je vidno na vsakem koraku v občini Loška dolina,« je dejal Komidar in dodal, da majhne občine pobirajo le drobtinice z velike evropske pogače, ker pa je potreb v občini še veliko, se bodo trudili pridobiti kakšen evropski evro.

Po tradiciji so na občinski praznik podelili tudi priznanja za najlepše urejeno vas v občini. Tokrat si je laskavi naziv pridobilo Babno Polje. Župan je v nadaljevanju podelil bronasti grb občine štirim učenkam 9. Razreda osnovne šole v Starem trgu, ki so vsa leta zaključile z nadpovprečnim uspehom.

Najvišje občinsko priznanje, zlati grb Občine Loška dolina, je prejel  Jožef Gorše iz Nadleska za dolgoletno delo na področju gasilstva, zaščite in reševanja,  delovanja v lokalni skupnosti in prostovoljnem delu.

S srebrnim grbom so nagradili  Marijo Antončič za dolgoletno delo na področju humanitarnih in prostovoljnih dejavnosti. Antončičeva  se je s humanitarnim in prostovoljnim delom intenzivno spoprijela leta 1996, ko je bilo tudi z njeno pomočjo ustanovljeno Društvo Sožitje Cerknica, društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki s svojo dejavnostjo pokriva tudi občino Loška dolina.

Srebrni grb je prejel tudi Bogomir Komidar iz Nadleska za dolgoletno uspešno prostovoljsko delo na društvenem in družbenem področju. »V naši občini je veliko dobrih ljudi, veliko je takih, ki so se pripravljeni nesebično razdajati tako za določeno organizacijo, društvo, kot za posameznika. In če se veličina človeka meri po njegovih dobrih delih, po njegovem razdajanju za druge, potem lahko tej osebi mirno rečemo Človek z veliko začetnico,« so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Za prispevek k promociji Loške doline, njenih naravnih lepot ter kulture prejšnjih in sedanjih rodov je srebrni grb občine prejela Janja Urbiha, ki je  videla priložnost, da lahko s svojim znanjem, izkušnjami in idejami prispeva k izboljšanju turistične podobe naše občine in tudi regije, k ohranjanju starih običajev, zapisu dogodkov iz zgodovine, k povezovanju različnih lokalnih

Pevsko društvo Kr’snice je prejelo Županovo priznanje za kulturno promocijo, za izreden kulturni dogodek pa je župan nagradil župnika Boštjana Modica. Organizacija letošnjega Pasjona je bila namreč nedvomno presežek kulturnega dogajanja v Župniji in Občini. »Priprava takega dogodka je zalogaj, kateri bi marsikomu povzročil tudi kakšen nepotreben glavobol. In tudi Župnik Boštjan Modic v temu pogledu ni bil izjema. Vendar je s svojim znanjem zasnoval in postavil celoten, tako rečeno že kar gledališki prostor, na katerem je več kot 50 domačih igralcev odigralo prizor iz Kristusovega življenja. To je bila letos največja gledališka predstava v Občini Loška dolina, za kar si naš Župnik Boštjan Modic nedvomno zasluži županovo priznanje,« so zapisali v obrazložitvi.

Prireditev, ki je potekala v polni dvorani kulturnega doma v Starem trgu, so umetniško popestrili mladi recitatorji in izjemni glasbenici, citrarka Tanja Zajc Zupan in pevka Teja Saksida.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

Ne spreglejte

Defibrilator na Slivnici

Dom na Slivnici je od včeraj bogatejši za dve pridobitvi: na njegovo zunanjost so namestili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja