Obvestilo

Naziv častnega občana Pivke letos Ernestu Margonu

Občina Pivka je včeraj praznovala  svoj praznik v spomin na 9. maj leta 1869, ko se je na gradu Kalec pri Zagorju zgodil vseslovenski tabor, politično in kulturno zborovanje. Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi najvišja občinska priznanja. Naziv častni občan je pripadel Ernestu Margonu, plaketi Občine Pivka Darku Muhiču in Športnemu društvu Pike, občinsko priznanje pa Kulturnemu društvu Juršče.

Slavnostni govornik  župan Robert Smrdelj je v med drugim izpostavil rezultate in dosežke občine, ki jih občini priznava širši slovenski prostor, saj je na izboru za Zlati kamen pred nekaj meseci dobila laskavo priznanje kot najbolj prodorna občina v zahodni Sloveniji in bila med občinami z največ pridobljenimi razvojnimi evropskimi sredstvi v preteklem mandatu. 
Tudi v prihodnosti občino čaka veliko izzivov, je napovedal župan. »Kanalizacija in vodovod v Selcah ter v Radohovi, most za na Suhorje, začetek gradnje mreže kolesarskih poti, širitev industrijske cone in železniške nakladalne rampe, proizvodni inkubator, pridobljena koncesija in začetek gradnje doma za starejše. Krajinski park Pivška presihajoča jezera z več projekti potiskamo v razvojni potencial, v Krpanovem domu vzpostavljamo edinstveni interpretacijski center za velike zveri in sobivanje. Park vojaške zgodovine, kot naš osrednji razvojni projekt, je uspešno na poti, da tudi uradno pridobi status muzeja in verjamem, da bomo tudi razvojni potencial posestva Ravne uspešno potisnili proti realizaciji.« 
Osrednji del prireditve  ob občinskem prazniku, ki so jo poimenovali Čujte gore in  bregovi, je seveda podelitev priznanj. Letošnja priznanja občine Pivka sta podelila predsednik komisije za priznanja  in podžupan Boris Rebec ter župan Robert Smrdelj.

Naziv častni občan je prejel Ernest Margon, ki je v minulih desetletjih veliko prispeval h kulturnemu, družbenemu, političnemu in športnemu življenju na Pivškem in je še danes  izjemno aktiven član naše lokalne skupnosti. 
Ernest Margon je bil med prvimi podporniki ideje o samostojni občini Pivka leta 1994. Bil je  prvi direktor občinske uprave Občine Pivka, nato pa štiri mandate občinski svetnik. Kot član občinskega sveta je vedno izkazoval kooperativno držo in pripravljenost na sodelovanje tako na političnem kot na družbenem področju. Od leta 2010 vodi trško skupnost Pivka. Aktiven je v številnih društvih, klubih bil je tudi pobudnik pobratenja z bavarsko občino Durach.

Za zasluge na področju gasilstva je plaketo prejel Darko Muhič, ki je svojo gasilsko pot začel v industrijskem gasilskem društvu, aktivnem v tovarni Javor Pivka. Svojo poklicno pot je nadaljeval v šolstvu, vendar ga je čut za pomoč ljudem v stiski odpeljal med poklicne gasilce v Gasilski zvezi Postojna. Ob ustanovitvi občine Pivka so gasilci še vedno ostali povezani v skupni gasilski zvezi, katere poveljnik je bil med leti 1993 in 2008. Bil je organizator in izvajalec gasilskih usposabljanj, na katerih so člani gasilskih društev pridobili znanje o novejših taktikah gašenja in reševanja. Darko Muhič je avtor mnogih člankov, objavljenih v reviji Gasilec, ter knjige Požari v naravnem okolju, ki je v gasilskih vrstah zelo cenjena.

Plaketo Občine Pivka je prejelo tudi Športno društvo, ki v letošnjem letu praznuje 15. obletnico delovanja in 25. obletnico treniranja in nastopanja v disciplinah cheerleading in pom-pon ples. V društvu je danes aktivnih 120 mladih, ki trenirajo v devetih skupinah. Začetki segajo v leto 1994/95, ko so se vključili v projekt Šolske košarkarske lige, v kateri naj bi sodelovali tudi s plesno in z navijaško skupino. Navdušenje nad plesom je iz leta v leto naraščalo in tako so leta 2004 začeli z delom z mlajšimi skupinami v istem letu so s plesno ekipo prišle v finale ŠKL in tam osvojile 2. mesto. To jih je vodilo tudi na evropsko prvenstvo.
Pike so v različnih kategorijah žele številna priznanja in nagrade; številni naslovi evropskih in državnih prvakinj, druga in tretja mesta, zmage na mednarodnih tekmovanjih, uvrstitve na svetovno prvenstvo, vedno pa tudi rade nastopijo na kulturnih in drugih dogodkih v občini.

Priznanje Občine Pivka je prejelo Kulturno društvo Juršče, katerega začetki segajo v začetek leta 2005, ko se je v vasi zvrstilo nekaj kulturnih dogodkov in se je rodila ideja, da se v vasi organizira društvo. Zamisel je vaščane združila in navdušila in tako je bilo 5. aprila 2006 formalno ustanovljeno Kulturno društvo Juršče. Začetni zagon je prispeval ureditvi kulturnega doma in vzpostavitvi različnih sekcij društva, od dramske, likovne, ljudskega pevskega zbora in otroške pevske skupine. V društvu so izredno ponosni na izdajo knjig »Na jurški zemlji«, zbornik »Naših 10 let«, in sodelovanje pri snemanju filma Radiotelevizije Slovenija »Na koncu ceste«.

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja